ЛекариМедицината

Нападат ни летни вируси, има вирусен менингит

Превенцията е хигиена и здрава имунна система

Летни вируси ни нападат вече.
Летни вируси ни нападат вече.

Летни вируси вече ни нападат. Докато край морето върлуват стомашно-чревните ентеровируси, то от началото на месеца до сега в инфекциозната клиника на Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив са приети 12 души с вирусен менингит.
Най-малкият пациент е на годинка и 9 месеца, а най-възрастният на 82. Някои от болните са в тежко състояние. Медиците предупреждават, че заболяването е сериозно и съветват хората да бъдат предпазливи и да обръщат внимание на състоянието си.
Менингитът е възпаление на мозъчната обвивка. Болестта, когато е причинена от вирус, протича с повишена температура, главоболие, повръщане, невъзможност човек да си наведе главата към гърдите поради съкращение на вратната мускулатура, свръхчувствителност към светлина и звук. Специалистите съветват родителите на малки деца, които не могат да се оплачат, да ги наблюдават внимателно и ако си държат главата, искат да се изключи телевизорът, крият си главата под възглавницата, не понасят слънчевата светлина, да потърсят лекарска помощ. Специално при кърмачетата е важно да се налюдава фонтанелата- дали е напрегната и изпъкна над нивото на останалите кости. Това се усеща при пипане.
Освен това е важно да се знае, че менингитът може да започне и с нетипични симптоми- диария, ангина с мехурчета в устата и гърлото. В този случай самолечението е вредно. Вирусите, които причиняват менингит, се разпространяват по въздушно-капков път и чрез мръсни ръце.
Стомашно-чревните вируси вече също са факт, засега са разпространени най-вече край морето, но ги има в други райони на страната. Вирусолозите предвиждат с разгара на лятото заразата да се увеличи. Бумът на ентеровирусите е през август. Тези вируси причиняват диария, повръщане, често са съпроводени с температура. При някои болни те отшумяват само за 2-3 дни без специално лечение, но при други то се налага, когато болестта се задълбочи. Тогава се отделят слузести изпражнения многократно, болните имат силни колики, повръщат стомашен сок. Опасността идва от загубата на минерали и дехидратация, от натрупване на токсини, които вирусите отделеят в човешкия организъм.

Най-малкият пациент е на годинка и 9 месеца, а най-възрастният на 82.
Най-малкият пациент е на годинка и 9 месеца, а най-възрастният на 82.

При хронично болни хора може да се стигне до тежка интоксикация, перитонит, хроничен колит. Застрашени са и децата, тъй като те бързо се обезводняват, а имунната им система още не е оформена като при възрастните.
Ентеровирусите се предават по фекално-орален път или чрез мръсни ръце. Те могат да бъдат пипнати в тоалетни, заведения за хранене с лоша хигиена или при неспазване на добра лична хигиена. Затова е важно, когато пипаме разни неща, винаги да си мием ръцете преди хранене.
Ентеровирусите обикновеносе развиват в тънките черва, но могат да атакуват и бета клетките на панкреасната жлеза, която произвежда инсулин. При деца и млади хора това може да доведе до диабет. Установено е, че при 20 % от младите диабетът се дължи на такива вируси. При по-възрастните те могат да засегнат сърцето, като причинят миокардит и/или асептичен менингит.
В 80 % от случаите заразяването с ентеровируси няма никакви симптоми в първите няколко дни, но тогава заразените могат да предадт инфекцията на много други хора. Най-сигурният начин за превенция на летните вируси е да се повиши личната хигиена и имунната система.
За високото ниво на имунната защита от голямо значение е пречистването на отделителните органи и системи. Много ценна за пречистване на кръвта е левурдата. Тя е разпространена в цялата страна и се използва до началото на юли. Растението има силно бактерицидно и антимикотично действие, в много по-голяма степен от хряна и чесъна.

Общо
Нападат ни летни вируси, има вирусен менингит
Заглавие
Нападат ни летни вируси, има вирусен менингит
Описание
Превенцията е хигиена и здрава имунна система
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker