Медицината

Слънчева алергия –модерно заболяване, което може да провали почивката ни

Активното полагане на грижи може да спаси цялата ваканция

15 % от активно плажуващите хора, развиват едно сравнително модерно заболяване, наречено слънчева алергия.
15 % от активно плажуващите хора, развиват едно сравнително модерно заболяване, наречено слънчева алергия.

През последните години слънцето става все по-силно и по-опасно. В наши дни все по-голям е и броят на активно плажуващите хора, които развиват едно сравнително модерно заболяване, наречено слънчева алергия. Около 15% от всички, които ходят на море страдат от това неприятно неразположение. Често пъти това е просто алергична реакция към светлината, когато нашето тяло е изложено на по-продължително облъчване. Хората, страдащи от слънчева алергия могат да разпознаят симптомите, защото се появява силно сърбящ обрив на местата, изложени на слънце. Най-често се развива в областта на шията, гърдите и откритите части на крайниците. Има и по-леки случаи, които протичат само с обрив и сърбеж, но по-тежките форми са съпроводени както със силен сърбеж и болка по местата, които са се обринали, включително поява на мехури с течност по местата на облъчване. Обикновено тази алергия е съпроводена с втрисане, главоболие и общо неразположение.
Има начини да бъде избегната тази неприятна алергия. Нужно е човек просто да полага активно грижи за кожата си. Не бъдете от онези хора, които стоят на плажа с часове и се „пържат” на най-силното слънце. Ако искате хубав тен и несърбяща кожа просто спазвайте принципа за постепенност. В първите дни от ваканцията е хубаво човек да излага на слънце за не повече от 20-30 минути по-невидимите части от тялото. Така се получава един вид закаляване на кожата. През първите дни колкото по-далго стоите под чадъра, толкова по-добре. Друга добра защита е плажната рокля, а защо да не покриете чувствителните зони с така модерното напоследък парео (плажен шал).
Тук трябва да уточним, че често хората си докарват сами слънчева алергия, защото са свикнали през първите дни да използват олио за бронзов загар. Това в комбинация с заспиването на плажа по пладне, когато UV-лъчението достига своя максимум е убийствена комбинация и покана за слънчева алергия. Това обаче не е класическа алергична реакция, защото не се образуват антитела срещу „алергена – лъчи”. По-скоро оплакванията от кожата наподобяват на различните кожни алергии – конктактна алергия, хранителна арлергия, медикаментозна алергия. Специалистите за предлагат слънчевата алергия да бъде наричана „светлинна уртикария” и „светлинна дерматоза или екзема”.

Не бъдете от онези хора, които стоят на плажа с часове и се „пържат” на най-силното слънце.
Не бъдете от онези хора, които стоят на плажа с часове и се „пържат” на най-силното слънце.

 
Дерматолозите обясняват, че причината е в реакцията на клетките към дълговълновите ултравиолетови А лъчи, които действат токсично върху кожните клетки, чрез включване в образуването на свободни радикали – основна причина за старееенето. Имунната система възприема увредените от слънцето кожни структури като чужди.
Има купища фотозащитни мазила като кремове, спрейове, гелове с висок фактор срещу ултравиолетовите лъчи, на всички те са с профилактична стойност срещу слънчева алергия. Те предпазват от увреждане нежната кожа.
Важно да се знае за слънчевата алергия е това, че тя може да се задържи години наред, но също така да премине и без лечение. Специалистите препоръчват антихистаминов препарат или кортикостероиден крем, но за да сте сигурни е най-добре да се консултирате с лекуващия лекар. За добър „морски“ тен без изгаряне и кожни петна трябва да се приемат много течности през деня (около 1,5 л вода). Също толкова важна е и консумацията на лека храна, без преяждане.
И накрая да кажем само, че всички дерматолози препоръчват след плаж кожата да се овлажнява задължително с крем върху шията, деколтето, ръцете и краката. Качеството на кремовете и лосионите за тяло, които използвате също е от голямо значение. За хората, които получават алергични реакции, се препоръчва използването на хипоалергична козметика. Положителните емоции зависят от това кой как се е съобразил със съветите за здрава кожа през лятото.

Общо
Слънчева алергия – модерно заболяване, което може да провали почивката ни
Заглавие
Слънчева алергия – модерно заболяване, което може да провали почивката ни
Описание
Активното полагане на грижи може да спаси цялата ваканция
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker