Медицината

Световната банка съветва да намалим ДДС върху лекарствата

50 % от доходите на бедните българи отиват за медикаменти

В нов доклад Световната банка препоръчва на България да намали ставката ДДС за лекарствата.
В нов доклад Световната банка препоръчва на България да намали ставката ДДС за лекарствата.

В нов доклад Световната банка препоръчва на България да намали ставката ДДС за лекарствата. Финансовите експерти мотивират тази необходимост с факта, че 50 % от доходите на бедните българи отиват за медикаменти.
Съветът на Световната банка със сигурност има подкрепа от народа, особено от пенсионерите, които са редовни клиенти на аптеките. За съжаление, Министерството на финансите не ще и да чуе тази идея, показа репортаж на Нова телевизия. Директорът на дирекция „Данъчно облагане” Людмила Петкова във финансовото ведомство заяви пред камерата, че намаляването на ДДС за лекарствата може да смъкне цените им еднократно, но след това във времето никой не може да гарантира, че те няма да се покачат.
България е една от трите страни-членки на ЕС, в които ДДС върху лекарствата е най-висок. В същото време българите са с най-ниски доходи, а повечето от пенсионерите живеят с мизерни пенсии.
Въпросът за намаляване на ДДС върху лекарствата, както и върху стоките за деца и върху книгите, неведнъж е коментиран в обществото, но нито едно правителство досега не подкрепи такава промяна.
Затова пък в България налогът е по-нисък върху хазарта, туризма, международния пътнически транспорт. Оказа се обаче, че вместо да намали данъчната ставка върху лекарствата, МФ по-скоро е склонно да уеднакви ДДС за всички сфери, т.е. да вдигне и по-ниския данък, съобщиха по Нова телевизия.

Общо
Световната банка съветва да намалим ДДС върху лекарствата
Заглавие
Световната банка съветва да намалим ДДС върху лекарствата
Описание
50 % от доходите на бедните българи отиват за медикаменти.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker