Медицината

Защо зъбният камък е наш враг?

Образуването му зависи не само от устната хигиена, но и от състава на слюнката

Мнозина подценяват зъбния камък, като смятат, че той е само козметичен дефект.
Зъбният камък причинява инфекция и възпаление на венците, те се зачервяват и оттичат, започват да кървят, а ако не се вземат спешни мерки, се развива пародонтит, при който зъбите се оголват и разклащат.

Здравите и красиви зъби отдавна са на мода, но това най-малко е въпрос на обичайната човешка суета. И точно заради това няма да ви говорим за естетичната стоматология, а за нещо много по-прозаично, но пък изключително важно. В модерния свят, в който живеем, става все по-важно не просто да бъдем еко по отношение на заобикалящата ни среда, но и относно самите нас. С други думи въпросът е как да опазим здрави и красиви собствените си зъби? Правило номер едно е да се погрижим да ги защитим от зъбния камък.
Какво представлява зъбният камък?
Той е натрупаният налеп по шийките на зъбите, който се състои от остатъци от храна, мъртви клетки от лигавицата на устата, микроорганизми и …. минерали, които свързват плътно тази плака. Откъде се вземат минералите ли? Отговорът е от слюнката. Съдържащите се в нея калциеви соли, предимно калциев фосфат и калциев карбонат, са онова „лепило“, което втвърдява меката смес и я превръща в каменно отлагане. Установено е, че при хора, чиято слюнка съдържа високи концентрации на калций, фосфор и други минерали, зъбният камък се образува по-бързо и в по-голямо количество. Той се намира най-често по задната повърхност на долните резци и по обърнатата към бузите страна на горните кътници, защото те са близо до отворите на каналите на слюнчените жлези. Освен това храната се трие рядко в тези зъбите и части на венеца и самопочистването им е затруднено.
Какво ни причинява зъбният камък или защо е наш враг?
Мнозина подценяват зъбния камък, като смятат, че той е само козметичен дефект. Нищо подобно, той най-често е причина за заболяване на венците и зъбите, а от там и за общото здраве на човек. Зъбният камък причинява инфекция и възпаление на венците, те се зачервяват и оттичат, започват да кървят, а ако не се вземат спешни мерки, се развива пародонтит, при който зъбите се оголват и разклащат. В крайна сметка се стига до тяхното изваждане. Това води до невъзможност да дъвчем и да се храним нормално, така че целият организъм страда.
Мнозина мислят, че зъбният камък е само там, където го виждаме. Но това не е вярно, специалистите обясняват, че има ли надвенечен камък, има и подвенечен, който не се вижда, но е по-опасен. И причина за това е анареробната среда, където киселината атакува зъба и той става по-грапав. Върху тази грапава основа отлагането на плака и образуването на зъбен камък става още по-лесно. Венецът реагира с възпаление и кървене, зъбният камък започва да къса венеца и зъбите се оголват.
Как да се предпазим?
На първо място е добрата орална хигиена. Зъбите трябва добре да се почистват от налепите, задължително да се мият сутрин и вечер, при това около 4 минути. Вечерното измиване е много съществено, защото когато спим зъбите не могат да се самопочистват, а слюнката се сгъстява и точно тогава плаката се калцира. Все по-често стоматолозите препоръчват електрическите четки, защото те могат да проникнат на места, където обикновените четки за зъби не са в състояние да почистват.
Само измиването с четка обаче не е достатъчно. Образуването на зъбен камък е естествен процес, така че той трябва да се премахва професионално при зъболекар. Съвременният ултразвуков начин е безболезнен, така че няма защо да се плашите. Много е важно след като камъкът бъде премахнат, зъбите да се полират.
На колко време е нужно да почистваме зъбния си камък зависи от скоростта на образуването му. Както вече споменахме, устната хигиена е съществен фактор, както и степента на минерализация на слюнката и Ph на устната кухина. В зависимост от интензитета на образуване на зъбен камък, той трябва да се премахва при някои на 6 месеца, при други на една- две или три години.

Общо
Защо зъбният камък е наш враг?
Заглавие
Защо зъбният камък е наш враг?
Описание
Образуването му зависи не само от устната хигиена, но и от състава на слюнката.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker