Новини

Кашу – богато на магнезий и фосфор

И маслото от ядката също е деликатес, който се използва по-широко в медицината, фармацията и козметиката, и по – слабо – в кулинарията

Плодът на дървото се казва кашу – ябълка. Формата и е овална, и в интерес на истината наподобява повече круша.
Кашуто е богато на магнезий и фосфор. Магнезият играе важна роля за засилването на костите и за активноста на ензимите.

Името кашу произлиза от „акажу“, което на езика на южноамериканските индианци означава „жълт плод“.
Кашуто (Anacardium occidentale; syn. Anacardium curatellifolium A.St.-Hil, още известно и като индийско кашу, и като индийски фъстък) е дърво от рода Anacardiaceae. Произходът му е от Бразилия, като португалски изследователи пренесли дървото и в други страни. Днес то се среща в Мозамбик, Танзания, Кения, Индия и Бразилия.
Дървото кашу е вечнозелено. Не е много високо – 10-12 m, а стъблото му е късо, а често е и недобре оформено. Листата са с елипсовидна форма и са разположени спираловидно. Има плодоносен живот до 45 години, като едно дърво може да даде до 300 плода в годината.
Плодът на дървото се казва кашу – ябълка. Формата и е овална, и в интерес на истината наподобява повече круша. Когато е добре узряла, има жълт или червен цвят и достига дължина около 5–11 cm. Кашу – ябълката се яде и има сладък вкус. Миризмата й е силна и сладникава. Месестата част на плода е сочна, но обелката е лесно ранима и затова е трудна за транспортиране.
Истинският плод на дървото расте на върха на кашу – ябълката. Той има формата на бъбрек и израства първи на дървото, след което от от дръжката му се формира ябълка. В плода има едно единствено семе, и въпреки че това е правилният ботанически термин, всички наричат вътрешността на плода ядка кашу. Случва се понякога и повече от една ядка да расте върху една ябълка.
Кашуто е обвито от двойна черупка, поради това процесът на обработка е сложен и дълъг. Първо плодът се пече в шушулката, за да може да се разчупи. След това остава само обвитата в ципа ядка, която трябва да се премахне на ръка. Това е и една от причините кашуто да има висока цена.
По – рано то се е смятало за лакомство за богатите, защото отделянето на ядката от черупката е трудоемко занимание, при това трябва да се премахне много старателно, защото в обвивката около семето има масло, което предизвиква появата на мехури върху кожата ( това е и причината още да ги наричат тези ядки – мехурчести).
Именно от това масло се прави мастило за печати върху тъкани, а с анакардиево масло пропиват дървесината срещу гниене ( още едно наименование – мастилени орехи ).
Кашуто е богато на магнезий и фосфор. Магнезият играе важна роля за засилването на костите и за активноста на ензимите. Тази ядка е богата и на желязо, което е важна част от хемоглобина, който влиза в състава на червените кръвни телца. Кашуто е с нисък гликемичен индекс (22+/-5) и нисък коефициент на гликемично зареждане (2,86/50 g). Изключително полезна и препоръчителна ядка за диетата на хора с наднормено тегло и диабетици.
Ядките се предлагат печени. Тенденция съществува да се добавят към салати. Кашу ябълки консумират като местен деликатес в Африка, Бразилия и Индия.
Основната причина да не ги намираме в нашите магазини е изключително нежната кожа на плода, която го прави неподлежащ на товарене, съхранение и транспорт. От кашу ябълки се прави сок.
Брашното от кашу е деликатес, с който се правят питки и каши.
И маслото от ядката също е деликатес, който се използва по-широко в медицината, фармацията и козметиката, и по – слабо – в кулинарията.
Кремът от кашу е от най-лесните за приготвяне рецепти, но и една от най-вкусните. Този крем спокойно може да се използва вместо майонеза или да бъде смесен с малко чесън на прах и пресни пиперки и да се приготви вкусен веган сос. Ако пък обожавате сладко, може да го подсладите и да добавите ванилия на прах в комбинация с малко шоколад.

Общо
Кашу – богато на магнезий и фосфор
Заглавие
Кашу – богато на магнезий и фосфор
Описание
И маслото от ядката също е деликатес, който се използва по-широко в медицината, фармацията и козметиката, и по – слабо – в кулинарията.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker