Новини

1% от най-богатите хора на света могат да решат проблемите на планетата

Как 1% от най-богатите хора на света могат да решат проблемите на планетата?
Как 1% от най-богатите хора на света могат да решат проблемите на планетата?

Класация на британската организация „Оксфам“ наскоро изнесе данни, че 1% от най-богатите хора на света притежават повече от останалите 99%.

Данните бяха представени няколко дни преди откриването на Световния икономически форум в Давос.
Пропастта между най-богатите и останалата част от населението на Земята се е разширила драматично през последните 12 месеца, отбелязва хуманитарната група в доклад, озаглавен “Една икономика в служба на единия процент”.
Прогнозата на „Оксфам“ е била, че имуществото на единия процент най-богати жители на планетата ще надхвърли това на останалите 99% през 2016-та. Само че това се е случило още през 2015-та.
Като илюстрация за колосалното увеличаване на неравенството през последните години, организацията посочва, че 62-ата най-богати хора на Земята притежават толкова, колкото по-бедната половина от човечеството. Преди пет години за същата зависимост са били необходими 388 богаташи.
Според „Оксфам“ от началото на този век по-бедната половина от човечеството се ползва от под 1% от увеличаването на световното богатство. За сметка на това половината от това нарастване отива при 1-ия процент най-богати жители на планетата.
„Оксфам“ призова участниците в Световния икономически форум в Давос да действат. “Не можем да продължим да оставяме стотици милиони хора да страдат от глад, когато ресурсите, които биха могли да им помогнат, са в ръцете на няколко души на високо равнище”, подчерта организацията в комюнике.

Пропастта между най-богатите и останалата част от населението на Земята се е разширила драматично през последните 12 месеца
Пропастта между най-богатите и останалата част от населението на Земята се е разширила драматично през последните 12 месеца

Неутрализирането на начините за укриване на данъци в големи мащаби е само част от решението на проблема. Всъщност, ако се адаптираме от това кой колко печели, идва много по-важният въпрос кой как влага средства в развитието на икономиката. И дали “обичайният бизнес” най-после ще започне да отстъпва пред устойчивите, нисковъглеродни модели.
Преди очакванията от Давос споменът от форума за климата в Париж даде поредния вдъхновяващ пример за смислено насочване на средства. Бил Гейтс и негови съмишленици, сред които Джеф Безос и Марк Зукърбърг, се обединиха в нова коалиция за инвестиции и разработка на технологии за генериране и използване на зелена енергия.
Една от основните цели на фонда ще е да помогне в “преминаването на света към енергийно бъдеще с почти нулеви вредни емисии”. Сред първите сфери на инвестиции са генериране на електричество, индустриално използване, земеделие и подобряване на ефикасността на енергийни системи. Фондът ще се финансира от личните богатства на неговите участници, а не от компаниите, които ръководят. В коалицията се отличават и още имена на бизнес лидери – като Ричард Бренсън и Рийд Хофман – основателя на LinkedIn.
Посланието към Давос е ясно и изглежда до голяма степен е възприето от основателя и организатора на Световния икономически форум Клаус Шваб.
Клаус Шваб: „Светът вече е взаимосвързан. Не е лесно да се разсъждава на тези сложни връзки. Но светът има тенденция да опростява нещата. Нашата задача е да открием онова опростяване, което води по неправилен път до грешни решения. Нашата роля в Давос е да намерим верния, систематичен подход“.
Основна тема на форума ще бъде Четвъртата индустриална революция с акценти върху връзката между частния и обществения сектор и моделите за устойчиво развитие.

Източник „Зелена светлина“, БНТ

Общо
1% от най-богатите хора на света могат да решат проблемите на планетата
Заглавие
1% от най-богатите хора на света могат да решат проблемите на планетата
Описание
Класация на британската организация "Оксфам" наскоро изнесе данни, че 1% от най-богатите хора на света притежават повече от останалите 99%.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker