Новини

10 катастрофи в Европейския ден без загинали на пътя

Европа планира до 2020 година два пъти по-малко жертви по пътищата

EDWARD
10 катастрофи с 11 ранени е равносметката според МВР на 21 септември 2016 г., който бе обявен за Европейски ден без загинали на пътя.

10 катастрофи с 11 ранени е равносметката според МВР на 21 септември 2016 г., който бе обявен за Европейски ден без загинали на пътя. Инициативата е на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL и се проведе вчера под мотото „Заедно за всеки един човешки живот“. България е една от 30-те страни, членки на TISPOL, които се включиха в инициативата.
„Без жертви на пътя трябва да е нашата цел всеки ден, не само на 21 септември“, коментира в специалното си послание Ейдън Рийд, президент на TISPOL. „В началото на десетилетието постигнахме значително ограничаване на загиналите и тежко ранените при пътни инциденти, но през последните две години тази тенденция се промени. Всеки ден около 70 човека загиват, други 370 са ранените по пътищата на Европа. Нека всеки oт нас да поеме личен ангажимент за безопасно поведение. Особено важно е отново да съсредоточим вниманието си към усилията, необходими за постигане на целите на Европа 2020 – намаляване поне наполовина на жертвите на пътя в сравнение с периода до 2010 г. Уверени сме в тях, убедени сме, че усилията на правителствата могат да доведат до драстично намаляване на загиналите и ранените. Вярваме, че с индивидуалния принос на всеки един от нас ще постигнем очаквания голям резултат“, каза още Ейдън Рийд.
От своя страна българските власти се обърнаха към шофьорите и пешеходците със следното послание: „Водачи и пешеходци, помислете как шофирате, как се движите по пътя. Помислете как да намалите рисковете – ползвайте предпазен колан, шофирайте със съобразена с пътните условия скорост, не употребявайте алкохол или упойващи вещества, не говорете по телефона, докато сте зад волана.
Помислете за близките и приятелите си! Ако всеки един от нас поне с малко промени поведението си за повече сигурност на пътя, заедно ще спасим човешки живот и ще променим съдби. Подкрепата на всеки е решаваща.“

Общо
10 катастрофи в Европейския ден без загинали на пътя
Заглавие
10 катастрофи в Европейския ден без загинали на пътя
Описание
Европа планира до 2020 година два пъти по-малко жертви по пътищата.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker