Новини

105 души в Русе измериха безплатно своята кръвна захар

Професионалистите от ВМА се натъкнаха на пациент с кръвна захар 27,5, който не е подозирал, че има диабет

Световeн ден за борба с диабета.
105 души измериха нивата на своята кръвна захар в УМБАЛ-Русе вчера, в Световния ден за борба с диабета.

105 души измериха нивата на своята кръвна захар в УМБАЛ-Русе вчера, в Световния ден за борба с диабета. Кръвните изследвания бяха напълно безплатни и се осъществиха от 7:30 до 10:30 часа в Хирургическия блок на русенската болница. Хората имаха възможността да научат своя резултат след секунди. Тези от тях, чиито с резултати бяха над нормата, бяха насочени към Клиничната лаборатория за допълнителни изследвания, които да потвърдят резултата.

На много места в страната безплатните профилактични преминаха при засилен интерес. Професионалистите от ВМА са се натъкнали на пациент с кръвна захар 27,5, който не е подозирал, че има диабет.
Още една инициатива във връзка със Световния ден за борба с диабета ще бъде направена в УМБАЛ-Русе. На 7 декември (сряда) от 11 до 14 ч. в отделението по очни болести русенци ще могат да си направят безплатни профилактичните очни прегледи. Записванията ще стават на телефон: 082/887 467.
Световната здравна организация е определила тазгодишната тема на Световния ден за борба с диабета – Eyes on Diabetes. Фокусът е върху важността от провеждането на скрининг с цел ранна диагностика на диабет тип 2.
Кръвна захар (КЗ) е термин, който се употребява разговорно, но се отнася до концентрацията на глюкозата в кръвта на бозайниците, в частност и на хората. Макар този термин да се използва не само в разговорния език, но и във физиологичен контекст, названието „кръвна захар“ не е точно, тъй като в кръвта винаги има и други захари, освен глюкозата. Поради биологическата инертност на тези други захари организмът не е изработил чувствителност към нивата им в кръвта. Същевременно глюкозата има сигнална функция за метаболизма – за присъствие на захар в кръвта. Поради това кръвната глюкоза се нарича (дори и в много специализиран контекст) „кръвна захар“. Глюкозата се транспортира посредством кръвообращението от храносмилателния тракт до отделните телесни клетки. Тя е основен източник на енергия за организма.
Когато вече е установено заболяването, само ефективното лечение е в състояние да намали инвалидизиращите усложнения с до 50 %. Целта е да се постигне и поддържа добър контрол на стойностите на кръвната захар. Според Международната диабетна федерация идеалните стойности на кръвната захар преди хранене са 4-7 ммол/л и кръвна захар 2 часа след хранене < 10 ммол/л. За поставяне на диагноза и контрол на захарния диабет се измерва и (HbA1C), който е показател за контрола на захарния диабет през последните 3 месеца. Препоръката на МДФ е гликираният хемоглобин да е под 7% или съобразно индивидуалните препоръки на ендокринолога. Доказано е, че подобреният гликемичен контрол намалява риска от развитие на усложнения и увеличава продължителността на живота.

Общо
105 души в Русе измериха безплатно своята кръвна захар
Заглавие
105 души в Русе измериха безплатно своята кръвна захар
Описание
Професионалистите от ВМА се натъкнаха на пациент с кръвна захар 27,5, който не е подозирал, че има диабет.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker