Новини

12 града се борят за Европейска зелена столица за 2016 година

Румънският Питести има екопретенции, но нито един български град не кандидатства

12 европейски града от 11 страни кандидатстват за Европейска зелена столица за 2016 година.
12 европейски града от 11 страни кандидатстват за Европейска зелена столица за 2016 година.

12 европейски града от 11 страни кандидатстват за Европейска зелена столица за 2016 година. Нито един български град не участва в надпреварата, която отчита най-добрите практики и идеи за опазване на околната среда. От съседна Румъния обаче за приза ще се бори Питести. Другите кандидати са: полският град Домброва Гурнича, германският Есен, гръцкият Лариса, столицата на Словения Любляна, нидерландският Неймеген, норвежката столица Осло, италианският Реджо Емилия, испанските Сантандер и Сарагоса, френският Тур и шведският Умео.
Европейският комисар по околна среда Янез Поточник изрази задоволството си от големия брой на кандидатите и добави- „ Това показва, че европейските градове държат да подобрят качеството на живот на своите граждани и околната среда. Инициативата за награда за Европейска зелена столица представлява трамплин за обмен на най-добри практики и идеи и служи за пример на другите градове.”
Еконаградата се присъжда на градове, които дават пример за управление, съобразено с опазването на природата, чистотата на въздуха и водите, използването на екологичен транспорт и екологични енергии, обръщат внимание на зелените градски зони, управляват ефективно отпадъците си и залагат на иновации, които щадят околната среда. Европейските зелени столици са новатори по отношение на предизвикателствата, пред които ни изправят климатичните промени.

Европейските зелени столици са новатори по отношение на предизвикателствата.
Европейските зелени столици са новатори по отношение на предизвикателствата.

За първи път в надпреварата за 2016 година право да участват имат градове с минимум 100 00 жители. Предишните години условието бе кандидатите да имат поне 200 000 жители.
През 2014 година градовете кандидати за наградата ще бъдат поканени да представят своите предложения пред международно жури, което по 12 критерия ще оцени както настоящото състояние на околната среда, така и бъдеще идеи за подобряването й. Понеже градът победител трябва да служи за вдъхновение, ще се оценява и комуникацията между гражданите и властта.
Победителят ще бъде обявен през юни 2014-а в Копенхаген, тъй като датската столица е призьорът за догодина. През 2015-а Европейска зелена столица ще бъде Бристол.
Наградата е учредена през 2010 година. От тогава до сега победители са: Стокхолм, Хамбург, Витория-Гастеис и Нант.
Тъй като в момента две трети от европейците живеят в градове, е от изключително значение там да се решават екологичните предизвикателства. Тази награда учи местните власти и гражданите да се отнасят с внимание и загриженост към природата, опазването на чистота й и биоразнообразието.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker