Новини

1357 са се изследвали за СПИН в КАБКИС-Русе

Най-много са се подложили на преглед лицата под 19 години

1357 са се изследвали за СПИН в КАБКИС-Русе.
1357 са се изследвали за СПИН в КАБКИС-Русе.

1357 души са се изследвали за СПИН в кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване КАБКИС-Русе към 31.10.2014 г. От тях 717 са жени, а 640 са мъже. По време на кампанията са проведени няколко изнесени акции на кабинета и са били раздадени около 4578 броя презервативи. На преглед са се подложили и хора от рисковите групи – проституиращи- 11 и 4-и наркозависими. Според данните на служителите в КАБКИС- Русе лицата под 19 години са най-масово изследвалата се възрастова група. Положителни проби за хепатит В са дали общо 5 души от изследвали се 156; от хепатит С са болни 4-ма изследвали се от 172-ма; от сифилис трябва да се лекуват 7 от 353 души.
Програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ към здравното министерство, която управлява финансирането от глобалния фонд, е един от добрите примери за съвместна работа между държавната администрация и неправителствения сектор. Хубаво е, че за да се достигне до повече хора и до всички рискови групи, се работи активно на терен. Важно е да се спомене, че се осигурява достъп до чисти игли, спринцовки, презервативи и лубриканти, както и подкрепа за редовен прием на лекарствата. Друго положително от ситуацията е, че се обучават лидери в уязвимите общности, които да работят с останалите за намаляване на риска. Екипите са изключително добре подготвени, създадена е инфраструктура за мобилни медицински кабинети. Случаите на хора в особено голям риск се водят отделно. Предлага се и анонимно консултиране и достъпно изследване за ХИВ и други инфекции. Има услуги за хората, които живеят с ХИВ. Мониторингът върху дейностите е доста строг и трудно се допускат злоупотреби. Ефектът от всичко това е, че епидемията в България се е запазила в ниски за Европа граници.
По последни данни на Европейския център за контрол на заболяванията честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ на 100 000 души население в България е 2.1, а в Европейския регион и Европейското икономическо пространство – 5.9.

Според данните на служителите в КАБКИС- гр. Русе лицата под 19 години са най-масово изследвалата се възрастова група.
Според данните на служителите в КАБКИС- гр. Русе лицата под 19 години са най-масово изследвалата се възрастова група.

 
За 1 декември, Световен ден за борба срещу СПИН, в Русе ще се проведат инициативи, които са част от националната кампания на Министерство на здравеопазването. Тази година кампанията преминава под мотото „Да запазим посоката, да продължим пътя!“. Тя е адресирана предимно към младите хора на България, за да популяризира безопасното за здравето сексуално поведение, употребата на презервативи и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.
На 1 декември, доброволци от младежкия клуб ”Домино” към Сдружение ”Център Динамика” и БМЧК, ще разпространяват информационни материали, презервативи и червени лентички. Организатори на кампанията са неправителствени организации – Сдружение „Център Динамика“, Сдружение „Здравеопазване и превенция на хора в риск“, Български червен кръст – Русе, Регионална здравна инспекция – Русе със съдействието на Община Русе. Мероприятията в кампанията са свързани с превенция на рисковото поведение сред младите хора.
На 01.12.2014 г. от 11.00 до 15.00 часа във фоайето на Корпус 2 на РУ „Ангел Кънчев” ще бъде открита АНТИСПИН кампанията и ще бъдат представени актуални данни, ще има информационни материали, ще бъдат раздадени презервативи. За желаещите ще има кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН. От 17.30ч. в Пленарна зала на Община Русе ще има концерт, посветен на Световния ден за борба със СПИН.

Общо
1357 са се изследвали за СПИН в КАБКИС-Русе
Заглавие
1357 са се изследвали за СПИН в КАБКИС-Русе
Описание
Най-много са се подложили на преглед лицата под 19 години
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker