Начало - Новини - 1400 изследвани безплатно за хепатит С в лаборатория „Здраве“

1400 изследвани безплатно за хепатит С в лаборатория „Здраве“

Едва 1 на всеки 10 с хепатит С знае, че е болен

1400 изследвани безплатно за хепатис С в лаборатория „Здраве“

1400 изследвани безплатно за хепатис С в лаборатория „Здраве“

Безплатни бързи тестове за откриване на антитела срещу вируса на хепатит С организира лаборатория „Здраве“-Русе. Кампанията обхвана месеците януари и февруари на настоящата 2019-а година, в рамките на които са изследвани 1400 човека на възраст от 43 до 73 години.
Инициативата на специалистите от лаборатория „Здраве“ премина под мотото „Узнай своя статус!!! Скъсай с хепатита, изследвай се безплатно за хепатит С“. Резултатите от тестовете, направени във всички филиали на лабораторията, показват, че при 14 от общо 1400 пациенти пробите са положителни за антитела хепатит С. Десет от положителните са потвърдени апаратно при повторно изследване, а след отпадането на една от тях, чиито резултат се оказва положителен за друго заболяване, с антитела за хепатит С остават девет човека. Те ще бъдат изпратени в Унверситетската болница във Варна за генетично изследване, за да се види активен ли е хепатитът или антителата са остатъчни от преминала инфекция хепатит С. След изясняването на картината при тези пациенти, те ще преминат през безинтерферонно лечение, обясни вирусологът на „Здраве“ д-р Станчева.

вирусологът на „Здраве“ д-р Станчева

Вирусологът на „Здраве“ д-р Станчева

Специалисти уточняват, че заболеваемостта от хепатит С у нас е в рамките на 1,1 -1,3% и че само 10 процента от тях знаят, че са болни. Това от своя страна пък означава, че от 10 заразени, само един знае, че има хепатит С. Вирусът на хепатит С е причинител на хронични чернодробни заболявания, често водещи до цироза и рак, но този вид хепатит уврежда не само черния дроб, той нанася сериозни щети на всички органи, без да е налице симптоматика за това.
За самия хепатит С се знае отпреди двадесет години и по тази причина дарителската кръв не е била тествана за този вирус. Заразата с хепатит С може да стана при хирургически операции, кръвопреливания, полови контакти, дентални манипулации, правенето на татуировки, при хемодиализа. За най-уязвими групи се считат затворниците и наркоманите.
В световен мащаб борбата срещу хепатит С е поведена и целта е до 2030-а година това заболяване да бъде ликвидирано. Битката с коварния убиец е оглавена от Световната здравна организация, издигнала апела за ликвидирането на хепатит С. Лекарите припомнят, че у нас лечението на хепатит С се поема от здравната каса и е безплатно за здравноосигурените пациенти. Средствата са осигурени от държавата, но трябва и пациентите да бъдат отговорни и да искат да се лекуват, категорични са от лаборатория „Здраве“.

Валя Караджова

1400 изследвани безплатно за хепатит С в лаборатория „Здраве“
Едва 1 на всеки 10 с хепатит С знае, че е болен
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе