Новини

15 – часова операция спаси живота на 33 г. пациентка с гигантски аневризъм

Специалистите създават „нова сънна артерия“ и извършват бързопоточен байпас

Гигантска аневризма.
Пациентката е приета в болницата в кома и с тежък мозъчен кръвоизлив, причинен от мозъчна аневризъм с размер над 3см. (т.нар. гигантска  аневризма ), разположена непосредствено след влизането на сънната артерия в мозъка.

Над 15 часова рядко извършвана у нас операция осъществиха неврохирурзите в Университетска болница „Софиямед“ и така спасиха живота на 33г. жена с тежък мозъчен кръвоизлив, причинен от огромна мозъчен аневризъм.
Пациентката е приета в болницата в кома и с тежък мозъчен кръвоизлив, причинен от мозъчна аневризма с размер над 3см. (т.нар. гигантска аневризма), разположена непосредствено след влизането на сънната артерия в мозъка. След като лекарите я стабилизират взимат решението на извършването на т.нар. бързопоточен мозъчен байпас. Те установяват почти пълно запушване на двете сънни артерии кръвоснабдяващи мозъка, както и още 2 аневризми, разположени под черепната основа.
Неврохирургзите взимат присадък от едната артерия на предмишницата на ръката, който се трансплантира в шията на болната, така че да свърже здрава артерия от шията с магистрален мозъчен съд. „Единствената възможност, която стоеше пред нас беше промяна на мозъчния кръвоток и изолиране на аневризмите от кръвообръщението за превенция на последващи кръвоизливи. Така създадохме „нова сънна артерия“ и извършихме т.нар. бързопоточен байпас. Променената артерия с аневризмите остана изолирана от кръвообръщението, а новият поток от кръв създаде изключителен комфорт на функцията на мозъка. Пациентката постепенно влезе в съзнание и след няколко дни подобри състоянието си“, коментира д-р Емил Кръстев, началник Клиника по неврохирургия в УМБАЛ „Софиямед“. Успехът след извършената операция според специалистът и колегите му е изумителен. В страната ни такива операции не се правят.
„Имахме смелостта да извършим тази операция, тъй като в болница „Софиямед“ натрупахме значителен опит в подобни интервенции на базата на дългогодишно обучение в Европа“, коментира д-р Кръстев.

Общо
15 часова операция спаси живота на 33г. пациентка с гигантски аневризъм
Заглавие
15 часова операция спаси живота на 33г. пациентка с гигантски аневризъм
Описание
Специалистите създават „нова сънна артерия“ и извършват бързопоточен байпас.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker