Новини

15 минути на слънце набавят витамин D

В началото на есента ни чакат температури до 30 градуса и много слънчеви лъчи

8Топло и слънчево време, с температури до 28-30 градуса ще има през първата седмица на настъпилата есен, прогнозират синоптиците от НИМХ при БАН. Днес през по-голямата част от деня над страната ще преобладава слънчево време. Максималните температури ще бъдат между 19 и 24 градуса. Дори да превали, ще е за кратко. В края на тази седмица над по-голямата част от страната градусите ще достигнат 27-28, на места дори 30.

Каква по-хубава прогноза за време да очакваме през есента, която обикновено се свързва с дъждове и ветрове. Ето защо можем максимално да се възползваме от последните слънчеви лъчи, които цяло лято и сега ни зареждат с един от най-полезните витамини.

Всички знаем, че слънцето стимулира синтеза на витамин D, засилва и производството на тестостерон – хормона на мъжката потентност, и освобождава хормоните на щастието. Учените признават, че 15 минути под лъчите са напълно достатъчни, за да се постигне този лечебен ефект.

Според дерматологът Николай Цанков е много важен за децата до 3 години да си набавят ценния за костите и за растежа витамин. Кожата на бебето е с тънък епидермис, по-трудно задържа влагата, изсушава се повече под въздействието на слънцето и морската вода, а „системата“ за защита от слънчевите лъчи не е готова. Клетките, произвеждащи тъмния защитен пигмент меланин, започват да работят ефективно едва към края на втората и началото на третата година от живота. Лъчите водят до образуване на свободни радикали, оттам се уврежда генетичният материал. Затова бебета трябва да се пазят и да не се излагат на директно слънце през лятото, категорична е д-р Мариела Хитова, управител на Центъра за кожно-венерически заболявания в София. През есента обаче лъчите на слънцето не са толкова парещи и щадят бебешката кожа, затова сега е идеалният момент бебешката кожа да се зареди с витамин D и да се запаси за зимата.

Мария Иванова

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker