Новини

На 15 декември празнуваме Международния ден на чая

 

Основната цел на производителките е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството и търговията на чай.
Основната цел на производителките е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството и търговията на чай

Производителки на чай, измежду които Бангладеш, Непал, Индонезия, Виетнам, Кения, Малави, Малайзия, Уганда, Индия и Танзания са страните, които от 2005 година отбелязват Международния ден на чая. Целта е по този начин да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството му и неговата търговия.
Знаете ли, че в чаша черен чай, се съдържа половината количество кофеин, което може да се намери и в чаша кафе. Добавянето на мляко към чая, всъщност го прави по-силен. Чаят е популярен също колкото водата. Всеки ден, средно 2 милиарда жители на Земята пият чай. Чаената торбичка е била изобретена в началото на 20-ти век, по случайност.
Също така е интересно да се знае, че всеки англичанин консумира над 4 килограма чай годишно. А Индия е страната, в която се извършва една трета от световния добив на чай. Основния конкурент на Индия е Шри Ланка. Ако желаете да се научите да извършвате традиционната, японска, чаена церемония, трябва да посветите три години от живота си, за да се обучите.
Според легендите чаят е открит от втория владетел на Поднебесната империя Шен Нунг през 2 737 г. пр. н. е. Той случайно изпуснал няколко листенца от чаения храст в чаша си с гореща вода.

Добавянето на мляко към чая, всъщност го прави по-силен.
Добавянето на мляко към чая, всъщност го прави по-силен.

Класическата технология изисква листа на растението Camellia sinensis, което вирее в тропичните и субтропичните райони, да се попарят в гореща вода. Според спецификите на климата сортовете на растението, времето за бране и вкусовите предпочитания на хората в различните краища на света, през хилядолетията са се обособили шест вида чай: бял, жълт, зелен, улун (червен), черен и пуар, като всеки следващ е с по-висока степен на ферментация от предишния.
Наименованието на напитката в почти всички световни езици произлиза от китайски, като на някои места (например България) е заимствано от северните му диалекти, където думата се произнася „ча“, а на други (например Англия) – от южните, където произношението е „те“.
Първоначално чаят се използва като лечебна напитка, без да се отдава особено значение на вкусовите му качества. Днес той се консумира по различен начин в различните краища на света.
На всички ни е познат и традиционният самовар, който е задължителна част от интериора на всяко руско домакинство. В северната страна чаят се консумира с мед, захар или плодово сладко.
Значително по-нетрадиционни за нашия вкус са способите за приготвянето на чай в изолираните райони на Азия. В Мианмар например листата на чая се използват не само за варене на напитка, а и за основна съставка на салата.

На 15 декември празнуваме Международния ден на чая
Производителки на чай, измежду които Бангладеш, Непал, Индонезия, Виетнам, Кения, Малави, Малайзия, Уганда, Индия и Танзания са страните, които от 2005 година отбелязват Международния ден на чая.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker