Новини

1521 са новородените в Русе през изминалата година

По традиция бяха измити ръцете на най-възрастната акушерка в УМБАЛ "Медика" Русе
По традиция бяха измити ръцете на най-възрастната акушерка в УМБАЛ „Медика“ Русе

Двойно повече през 2018-та са бебетата в родилното отделение на УМБАЛ „Медика“ Русе в сравнение с предходната година, лекарският състав е комплектован, апаратурата е обновена, а връзките с факултета „Здравни грижи“ на Русенския университет дават надежда, че бъдещите кадри от сестринския състав ще се обучават като специалисти именно в „Медика“.

Това каза навръх Бабинден ръководителят на лечебни заведения „Медика“ д-р Кирил Панайотов. В присъствието на целия медицински състав, на медии, както и на видни гости, в Отделението по акушерство и неонатология бе извършен ритуалът измиване на ръцете на главната акушерка. Церемонията на Бабинден се прави за трета поредна година в родилното отделение на УМБАЛ „Медика“, като този път в ролята на старшата баба влезе д-р Динка Димитрова, акушер-гинекологът с най-голям, над 30-годишен опит в родилна зала. Д-р Димитрова, определяна като „стълбът в родилното отделение на „Медика“, бе уважена с измиване на ръцете, като вода й поля най-младата акушерка.
Началникът на родилното отделение д-р Александър Рудницки се отчете пред гостите, че през 2018-та в неговото отделение са се родили 194 бебета, което е почти двойно в сравнение с 2017 г., когато броят им е бил 107. През изтеклата година са проплакали 95 момчета и 99 момичета. Недоносените деца са били 17 и всичките са се развили добре. През 2018-а са проплакали и шест двойки близнаци, каза още д-р Рудницки.
Докато вървеше Бабинден, акушерите са похвалиха, че на 21 януари сутринта, имат новородено, момиченце, извадено със секцио по спешност.

Кметът Пламен Стоилов уважи празника и в двете отделения
Кметът Пламен Стоилов уважи празника и в двете отделения

Родилите със секцио през 2018-та са 113, а ражданията по естествен път – 82. Доминиращият процент на цезаровите сечения: 56 към 44, се дължи на секцио по медицински показания и последвалите ги втори раждания по оперативен път, уточни д-р Рудницки. Любопитно е, че и петима кандидат татковци са се престрашили да присъстват на ражданията на половинките си. Отделението разполага с две родилни зали с добро оборудване, отговарящи на всички медицински стандарти, в употреба са два нови кувьоза и една лампа за фототерапия.
Повечето родилки през 2018-та в „Медика“ са от Русе, но са приети и кандидат майки от съседните области Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново и др. Статистиката показва още, че най-младата майка е била 17-годишна, а най-възрастната на 43 години. В момента екипът на д-р Рудницки е напълно окомплектован откъм лекари, общо 12, акушерките са 10, а медицинските сестри – 3.
В Акушеро–гинекологичения комплекс към УМБАЛ „Канев”, където също отбелязаха Бабинден днес, през изминалата година са проплакали 1327 бебета, което е с 91 по-малко в сравнение с предходната година. През 2018 година са родени 690 момченца и 637 момичета, 31 двойки близнаци.
45 семейни двойки са се възползвали от възможността да съхранят стволови клетки на своите деца през 2018 год. Броят на недоносените деца е 136.
На тържеството присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, народни представители, зам. областният управител Валентин Колев, председателят на ОбС-Русе и ректорът чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, председателят на Общото събрание на РУ „Ангел Кънчев“ проф. д-р Велизара Пенчева, началникът на отделение „Акушерство и Гинекология“ към УМБАЛ „Канев“ АД д-р Георги Хубчев, изпълнителният директор на Университетската болница „Канев“ доц. Александър Парашкевов и други.
По традиция старшата акушерка Галя Добрикова изми ръцете на д-р Хубчев. „Всеки ваш работен ден се превръща в ярък спомен, изпълнен с благодарност и дълбоко уважение в съзнанието на хиляди родители, сбъднали с ваша помощ, своята мечта да имат дете. Бъдете здрави и все така отзивчиви и отдадени на своето призвание“, пожела кметът Пламен Стоилов на лекарите, сестрите и акушерките и гарантира безрезервната подкрепа на Община Русе. По установената от години традиция, той връчи също букет, кърпа и сапун на старшата акушерка. Присъстващите отправиха пожелания за здраве на екипа и много новородени.

Валя Караджова

Общо
1521 са новородените в Русе през изминалата година
Заглавие
1521 са новородените в Русе през изминалата година
Описание
Двойно повече през 2018-та са бебетата в родилното отделение на УМБАЛ „Медика“ Русе в сравнение с предходната година
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker