Новини

Прекалено строгите родители отглеждат изпечени лъжци

Психолози установяват, че лъжата в детска възраст развива умствените способности

Умението на малчугана да лъже всъщност показва, че детето се развива нормално.
Прекалено строгите родители отглеждат изпечени лъжци, категорични са психолозите. Авторитарните наклонности на възпитание рядко постигат желания ефект, те по-скоро мотивират децата, за да избегнат караниците и наказанията, да съчиняват лъжи.

Прекалено строгите родители отглеждат изпечени лъжци, категорични са психолозите. Авторитарните наклонности на възпитание рядко постигат желания ефект, те по-скоро мотивират децата, за да избегнат караниците и наказанията, да съчиняват лъжи.
Много често те прибягвят до тях и защото искат да впечатлят по-възрастните и да предизвикат тяхната емпатия. Според специалистите децата започват да лъжат още от 2-годишна възраст. Тогава техните лъжи са невинни и прозрачни. Обикновено родителите не им обръщат внимание. Към четвъртата им година лъжите стават по-достоверни, а след 7-8-годишна възраст децата започват да сливат лъжи с факти, като по този начин създават истории, на които би могло да се повярва
Когато децата лъжата обаче, това не винаги е лошо. Умението на малчугана да лъже всъщност показва, че детето се развива нормално. Според някои проучвания съществува връзка между умствените способности на детето и спобността му да лъже. Ако то измисля „достоверни“ лъжи и успява да не се обърка в тях, значи може да мисли неправолинейно и има добра памет. В ранна възраст ефективната лъжа е знак за емоционална интелигентност и показва фантазия и разбиране, че това, което то мисли и чувства може да е различно от това, което мислят и чувстват другите. От друга страна, има неистински истории, които децата представят за истински, защото това е игра за тях. Така те развиват своите умствени способности и това в бъдеще може да ги направи успешни хора. Така че, когато детето е малко, няма защо да се гневим на лъжите му, а по-скоро трябва да разберем защо то прави това.
В много от случаите невинните детски лъжи са защитна реакция срещу родителската строгост. То вероятно се страхува от наказание или пък се притеснява от подигравки. Обикновено нашите реакции са причина за такова поведение. Ако искаме децата да ни казват истината, първо трябва да създадем атмосфера на доверие, да ги изслушваме и да се опитаме да ги разберем. Само така можем да стигнем до детската душа и накарам малчугана да осъзнае, че лъжата не е хубаво нещо. Във всеки случай преди да реагираме остро, е добре да си дадем сметка самите ние дали винаги казваме истината и дали не лъжем околните, защото искаме да си спестим неприятни емоции или пък защото се съобразяваме с общоприети норми или пък се стараем да не си развалим отношенията с някого.
Прекалената строгост обикновено затваря детото и го кара да не споделя. За да опази личното си пространство или пък да задоволи някакво свое желание, то започва да измисля все повече лъжи. За да преодолеете този проблем, психолозите съветват да не тръгвате с лошо. Ако например сте видели, че по покривката има разлято мляко, по-добре не го питайте строго кой е направил това, а просто му кажете: „Виждам, че си разлял млякото, хайде да ми помогнеш да почистим петното.“
Ако вместо това налагаме прекалено строги наказания за лошо поведение, по-скоро трябва да очакваме обратен ефект. Детето започва да негодува от несправедливостта , става гневно и отмъстително. И вместо да се подчини, то започва да се инати. При следващата беля, то задължително ще се опита да ви излъжи.
Затова когато хванете детето в лъжа, не го обвинявайте, а по-скоро му обяснете как сте се почувствали от това. Така то ще усети съпричастност и спокойствие, което в бъдеще ще доведе до откровеност. А когато детето каже истината, не забравяйте да го похвалите за това, колкото и неприятна да е тя. Така ще отворите възможност за откровен разгово с него, в който ще разберете какво мисли и чувства и как можете да му помогнете.
Разбира се, не бива да изпадате и в другата крайност – да не обръщате внимание на лъжите и да се правите, че му вярвате. Такова родителско поведение също насърчава лъжата, а това не е нещо, което искаме да възпитаме в децата си, нали? Децата на прекалено либералните родители обикновено имат проблеми със самоконтрола и трудно следват своите собствени решения.
Обикновено всички родители се стремят да възпитат честни и отговорни деца, но заедно с това адаптивни, комуникативни, съобразителни, умни. Това може да стане, когато разумният родителски контрол се съчетае с поощрения. И не забравяйте, не всяка лъжа заслужава строго порицание.

Общо
Прекалено строгите родители отглеждат отглеждат изпечени лъжци
Заглавие
Прекалено строгите родители отглеждат отглеждат изпечени лъжци
Описание
Психолози установяват, че лъжата в детска възраст развива умствените способности.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker