НовиниХранене и спорт

17-годишен русенец печели рали шампионати без книжка

Михаил Симеонов стана най-младият рали шампион в историята на България

Михаил Симеонов
Михаил Симеонов

17-годишният русенец Михаил Симеонов стана най-младият рали шампион в историята на България, след като за втора поредна година спечели титлата в клас А6. Най-куриозното в случая е, че младият талант, който кара по високоскоростни отсечки, се състезава без шофьорска книжка, тъй като няма още навършени години.

Мишо прави дебюта си в автомобилизма едва на 15 години, като и до момента е най-младият състезател не само в България, а и в Европа. За първи път се качва на автомобил, когато е 8-годишен. Дядо му го учи да шофира и малчуганът се влюбва в колите завинаги. Преди три години започва да работи с навигатора си Васил Георгиев, който го среща с настоящия им треньор Николай Николов. Екипът се сработва перфектно и резултатите са налице.

Първото участие на състезание на Мишо е през 2012 г., когато се пуска на писта „Дракон“ и изненадващо за всички завършва четвърти в клас А6. Още тогава специалистите му предсказват голямо бъдеще, а в края на сезона русенецът вече е шампион. Успехите му продължават и през 2013 г., за да се поздрави в края на декември отново с шампионската титла. „Мишо е невероятен талант, той заслужава да се качи на най-високото стъпало. Той има невероятен нюх към управлението на автомобила и трябва да му подадем ръка, за да стане един голям шампион, каквито данни има“, сподели треньорът Николай Николов.

Екипажът се готви в Елена, тъй като там условията са най-близки до реалните състезания. Интересен факт е, че заради годините си Мишо няма още шофьорска книжка и се е наложило федерацията по автомобилизъм да му издаде специален лиценз. Родителите и треньорът са подписали декларации, че поемат отговорността, ако стане инцидент. В етапите от състезанията, където се изисква да се спазва правилникът за движение по пътищата, зад волана сяда навигаторът Васил Георгиев. Когато стигнат скоростните отсечки, двамата с Мишо се сменят и тийнейджърът натиска смело газта. Това е разрешено от правилника, обясниха от екипа.

В момента Мишо се състезава със „Ситроен С2“, с мощност 160 к.с., със специална скоростна кутия и окачване. Когато е започнал, първите стъпки са били с „Лада Самара“ – най-евтиният вариант, който е особено подходящ за тренировки, казва Николай Николов. Колата непрекъснато е била без калници, с намачкани врати и тавани, докато младият състезател придобие майсторство. През миналата година пък Мишо е карал „Опел Корса“.

Самият Мишо споделя, че мечтае за две неща – да вземе книжка и да участва в международни състезания. Заради спорта се е наложило да се премести в частно училище, за да не изостава с уроците. Не се плаши много от високите скорости, защото към адреналина добавя винаги по малко разум.

 

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker