Новини

22-годишно момиче с Даун стана Мис Минесота

Даун не е присъда, Пабло Пинеда е първият европеец със синдрома, който завършва висше и е преподавател

Момичето започнало да се занимава с танци още на 6 години.
За първи път момиче със синдрома на Даун печели конкурс за красота. Това се случва наскоро в САЩ, щата Минесота, предадоха информационните агенции.

За първи път момиче със синдрома на Даун печели конкурс за красота. Това се случва наскоро в САЩ, щата Минесота, предадоха информационните агенции. Новата Мис Минесота е 22-годишната Микайле Холмгрейн. Момичето и преди това е участвало в подобни конкурси, но за жени с ограничени възможности. Според съдиите Микайле ги е спечелила със своята усмивка и с уменията си да танцува. Момичето започнало да се занимава с танци още на 6 години. „Танцът за мен е начин за самоизразяване“ – споделила победителката в конкурса.
Микайле разбива общоприетото мнение, че хората със синдрома на Даун не могат да бъдат самостоятелни и че са интелектуално непълноценни. Преди години го прави и испанецът Пабло Пинеда, първият европеец, завършил висше образование и станал преподавател. Той също така е изиграл главната роля във филма „Аз също“, който разказва историята за любовта на един млад човек със синдрома на Даун. Пинеда е категоричен, че филмът не е автобиографичен, в него има само някои паралели с неговия живот. За ролята си в този филм през 2009 г. той получава „Сребърна раковина“ от фестивала „Сан Себастиян“.
В едно интервю за сайта 20minutos.es. Пабло Пинеда споделя, че най-важното за неговото развитие е средата и първо място семейството му. За разлика от повочето родители на деца с Даун, които се грижат за тях като за оранжерийни цветя и дори предпочитат да те да не ходят на училище, неговите непрекъснато го насърчавали да излиза на улицата, сред хората, да се сприятелява. Те се борили с предрасъдиците в обществото, за да подсещава нормално училище, вярвали в неговите способности. Пабло е категоричен, че е извадъл голям късмет със своите родители, които винаги са сетремели той да стане самостоятелна личност. Съседите и приятелите също го подкрепяли.
Пабло Пинеда е убеден, че хората със синдрома на Даун са отражение на заобикалящата ги среда. Ако тя ги подкрепя и стимулира активността им, то те разиват своя потенциал. В противен случай се наблюдава регресия. Пабло е роден през 1974 година в Малага. Освен че е преподавател, той има диплома по педагогическа психология. В момента работи в Общината в Малага в сферата на образованието. Освен това е написал книгата „Деца със специални потребности“. Днес Пинеда отделя много време за благотворителност, помагайки за рехабилитацията на млади хора със синдрома на Даун.
Синдромът на Даун се дължи на геномна мутация – 21-вата хромозомна двойка се появава трета хромозома. Това заболяване се свръзва с физически аномалии: особени „монголоидни“ черти, по-слаб мускулен тонус, вродени сърдечни заболявания, по-бавна обработка на информацията, трудности с речта. По-рано се е смятало, че наличието на този синдром е съпроводено със сериозна умствена изостаналост. Но в наши дни учените доказаха, че хората със синдром на Даун имат сериозен потенциал и различни таланти. Проблемът е, че към тя се изисква специален подход. Детето трябва да бъде непрекъснато занимавано. Повторението, настойчивостта и специалните методики носят успех.
Проблемът при Даун и намалената продължителност на живота им се свързва с по-бързото остаряване на невроните в мозъка. Британски учени са открили повишена експресия на един ген, разположен в дефектната хромозома, който води до мозъчна дегенерация. Проучванията в тази посока им дават надежда, че може да се открие лек за пациентите с Даун и други невродегенеративни заболявания.

Общо
22-годишно момиче с Даун стана Мис Минесота
Заглавие
22-годишно момиче с Даун стана Мис Минесота
Описание
Даун не е присъда, Пабло Пинеда е първият европеец със синдрома, който завършва висше и е преподавател.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker