Новини

2810 са носителите на СПИН у нас

Нови 95 случаи на ХИВ-серопозитивни лица открити през 2018

Световният ден за борба срещу СПИН ще бъде отбелязан традиционно тази година на днешния 1 декември.

Мото на националната антиСПИН кампания за 2018-а е «Узнай своя статус» В рамките на седмицата преди 1 декември, навсякъде в страната здравните инспекции организират Европейската седмица за изследване на СПИН и хепатити, включваща здравно-образователни инициативи, като тематични лекции, мултимедийни презентации, раздаване на презервативи, консултации и прегледи в кабинетите за анонимно и безплатно изследване за СПИН, провеждане на едноминутни тестове за СПИН по училища, молове и другаде.

По данни на здравното министерство от началото на тази година до 9 май 2018 г. В страната са открити нови 95 ХИВ–серопозитивни лица, с които броят на носителите на ХИВ в страната стават  2810 лица. Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8:1 (мъже /жени). Над 90 процента от новооткритите са се заразили по сексуален път, а две трети от тях са научили истината за здравния си статус точно в кабинет за анонимно изследване на СПИН.

За периода януари-декември 2018-а, специално в Кабинета за анонимно и безплатно изследване и консултиране в Русе  са изследвани общо 1400 лица, от тях на място в КАБКИС 910, а други 490 човека  „на терен”, т е на места, обитавани от проституиращи, интравенозни наркомани и бездомници. На тях са раздадени информационни материали, стерилни игли и спринцовки, както и над 9 000 презерватива.

Освен за СПИН, в КАБКИС се извършват също и изследвания  за хепатит и сифилис, като откритите инфектирани лица се насочват за лечение в съответните специализирани кабинети.

Валя Караджова 

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker