Новини

30 български реки зарибени в рамките на инициативата на Лидл България „Дай шанс на балканката“

Стотици доброволци се включиха в тазгодишната акция, като наред със зарибяването почистиха и 14 километров участък от река Въча

Служители на компанията и любители рибари пуснаха нови 30 000 млади балкански пъстърви по поречието на Въча и с това спомогнаха за възстановяването на този застрашен от изчезване вид.
Стотици доброволци се включиха този уикенд в зарибителната акция на Лидл България „Дай шанс на Балканката“, която се провежда за пета поредна година съвместно с риболовен клуб „Балканка“.

Стотици доброволци се включиха този уикенд в зарибителната акция на Лидл България „Дай шанс на Балканката“, която се провежда за пета поредна година съвместно с риболовен клуб „Балканка“. Служители на компанията и любители рибари пуснаха нови 30 000 млади балкански пъстърви по поречието на Въча и с това спомогнаха за възстановяването на този застрашен от изчезване вид.
Въча е тридесетата българска река, обхваната от инициативата, като от 2013 г. общо 325 000 балканки вече плуват във водите на Искър, Бели и Черни Искър, Струма, Габровница, Искрецка, Треклянска, Драговищица, Елешница и други по-малки високопланински реки.
Благородната кауза за опазване на биологичното разнообразие на българските водоеми тази година привлече рекорден брой участници – общо 180 служители на Лидл България с техните семейства, представители на клуб Балканка и жители на Йоаким Груево, Куртово Конаре, Кричим и Септември.
За втора поредна година ежегодното зарибяване е съпроводено и с почистване на местностите, в които се пускат младите балкански пъстърви, като по този начин се създават по благоприятни условия за адаптация на малките риби. Участниците успяха да почистят този уикенд 14-километров участък по поречието на река Въча. С това в рамките на инициативата, наред със зарибяването са почистени общо 20 км български реки.
„Дай шанс на Балканката“ отразява цялостната политика на Лидл България за устойчиво развитие и опазване на околната среда, като си поставя за цел да допринесе за запазване на биологичното разнообразие в българските реки и да защити един от най-бързо изчезващите видове в Европа – балканската пъстърва.
Инициативата е носител на поредица награди – Български форум на бизнес лидерите (2015 и 2016 г.), Eventex (2015 г.), „Златно сърце“ на сп. „Business Lady“ (2014 г.) и „Най-зелените компании в България“ на b2b Media (2014 г.).

За Лидл България
Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа, част e от немската Schwarz-Gruppe и присъства в над 25 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 89 магазина в 46 града и над 2300 служители, а марката Lidl е затвърдила водещата си позиция на пазара на хранителни стоки. Лидл България е носител на 7 медала Best Buy Award PRIVATE LABEL Bulgaria 2017/2018 за най-добро съотношение цена – качество на продукти със собствена марка.

Общо
30 български реки зарибени в рамките на инициативата на Лидл България „Дай шанс на балканката“
Заглавие
30 български реки зарибени в рамките на инициативата на Лидл България „Дай шанс на балканката“
Описание
Стотици доброволци се включиха в тазгодишната акция, като наред със зарибяването почистиха и 14 километров участък от река Въча.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker