Новини

30-годишна русенка оглави издание за топ 100 на най-големите компании на Балканите

Мира Караджвоа
Мира Караджова

Русенката Мира Караджова е главен редактор на уникално годишно издание за класация на стоте най-големи фирми в Югоизточна Европа. Списанието се нарича Top 100 SEE и се издава от агенция SeeNews, в която работи Мира. Годишникът Топ 100 на Югоизточна Европа бе представен преди дни по време на международна конференция за Балканите на списание  Економист /The Economist/.

Всъщност Мира Караджова, която наскоро навърши 30 години, оглави годишника Top 100 SEE  за втора поредна година. Трите основни класации на  изданието дават информация за стоте най-големи нефинансови компании, банки и застрахователи  на Балканите за 2012-а година. Годишникът включва още класации за най-печелившите и най-губещи фирми в региона, класация на фармацевтичните компании, анализи, както и други класации. България е една от десетте страни, представени в годишника.

Списанието Top 100 SEE
Списанието Top 100 SEE

Сред българските фирми и компании на водещи позиции в топ 100 са: Лукойл Нефтохим, компания която е на второ място по приходи, фирма Аурубис България на осмо място, Лукойл България – на 12-то място също по приходи. Сред банките на предна позиция са УниКредит Булбанк на 8-мо място, банка ДСК – на 14-то и Първа Инвестиционна Банка – на 19-то. Застрахователното дружество Армеец пък е на 20-то място сред стоте най-големи в Югоизточна Европа, Булстрад – на 23-то и Лев Инс на 26-то място, показва топ класацията. По традиция във всеки брой на годишника е включено интервю с ръководител на престижна международна финансова институция. В тазгодишното издание е поместено интервю с шефа на IFC, финансова институция, част от Световната банка, а годишникът за 2011- а включва интервю с шефа на Европейската банка за възстановяване и развитие, обясни главният редактор на последните два броя Top 100 SEE.  Новият годишник е подготвен в рамките на пет месеца от екип от над 25 човека, специалисти в различни области, казва русенката. Той е отпечатан на английски език и, освен на хартиен носител, може да се ползва и в електронен вариант на сайта  на агенцията top100seenews.com.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker