Новини

317 хиляди българки са с остеопороза

Едва 12 000 от тях се лекуват, посочва д-р Наталия Маринова

Една от три жени и един от петима мъже имат остеопороза.
Една от три жени и един от петима мъже имат остеопороза.

Една от три жени и един от петима мъже имат остеопороза. 200 млн. жени по света страдат от това заболяване, 317 000- българки са с остеопороза, а 504 000 са с остеопения (прогресивно намаляване на костната маса, междинен стадий между здравата кост и остеопорозата). 820 000 жени в България имат повишен риск от остеопорозни счупвания, а над 92 000 имат поне една остеопорозна фрактура на прешлен. Само около 12 000 от жените с остеопороза у нас се подлагат на лечение – 22 пъти по-малко спрямо тези в страните от Европейския съюз. Тези тревожни данни огласява д-р Наталия Маринова от клиниката по ревматология в болница „Софиямед”.
В специализираното списание „МедикАрт” д-р Маринова излага още шокиращи данни за болестта, която не случайно е наречена „тихият убиец”.
Например за това, че на всеки 30 секунди някой в ЕС получава остеопорозна фрактура и че рискът от такова счупване е по-голям от рисковете от развитие на инфаркт, инсулт и рак на гърдата взети заедно. Д-р Маринова посочва, че през следващите 25 години се очаква заболеваемостта от остеопороза да се удвои. Най-тревожното е, че това е недооценена болест и тя често остава недиагностицирана и нелукувана.
В определението на СЗО за наличие на остеопороза oсновен е количественият компонент, който се базира на данните от измерването на костната минерална плътност (КМП) на централни места (бедро и прешлени) на остеодензитометър.
Д-р Наталия Маринова посочва, че последствията от остеопорозата могат да бъдат следните: остра и хронична болка, затруднено дишане, проблеми с храносмилането, депресия, нужда от продължителни медицински грижи и наблюдение, хирургически усложнения, увеличена смъртност. Основните рискови фактори са: предшестваща фрактура, ниска костна минерална плътност, фамилна обремененост за фрактури, възраст. Други рискови фактори: нисък индекс на телесна маса, тютюнопушене, глюкокортикоидна терапия, консумация на алкохол.
Как се диагностицира заболяването? Диагностиката се основава на измерването на костната минерална плътност (КМП) чрез двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия на прешлени, бедрена шийка (total hip или neck) или 1/3 предмишница, ако другите места не могат да бъдат измерени, информира д-р Маринова. Специалистката подчертава, че измерването не е трудно, но изисква компетентно извършване, анализиране и коментар, защото на този етап често се допускат съществени грешки. Едва след установяване на фрактурния риск и преценката на необходимостта от лечение се стига до избор на терапия, посочва тя. .
В статията д-р Наталия Маринова коментира основните правила при избора на медикамент: на първо място, съобразяване с индикациите на конкретното лекарство, защото част от медикаментите са регистрирани за лечение при жени в менопауза за предпазване от прешленни фрактури, а други за предпазване от прешленни и бедрени фрактури. Като златен стандарт в лечението се приема групата на бифосфонатите, посочва тя.
Д-р Маринова обръща внимание на един много съществен факт – че при 60 % от жените в менопауза и при 97 % от жените, претърпели фрактура, има дефицит на витамин Д. Затова казва, че е много важно да се приема допълнително комбинацията Ca и витамин D. Препоръчва дневен прием на 800–1000 IU витамин D и 1000 -1500 мг Ca.
През последните години в България вече има аналог на D-хормона – alphacalcidol, който успешно се прилага при лечение на заболяването, съобщава още ревматоложката. Алфакалцидолът намалява успешно фрактурния риск посредством увеличаване на КМП, оптимизиране на костната микроархитектоника с подобрена минерализация и чрез намаляване на паданията. Действието му е свързано с увеличаване на абсорбцията на калций в червата, с намаляване на вторичния хиперпаратироидизъм, със забавяне на резорбцията на костите, с директно стимулиране на активността на остеобластите и увеличаване на формирането на костите. Освен това, Alfacalcidol има многофакторен ефект върху имунната система и основните възпалителни заболявания. Медикаментът намалява свързаните с остеопорозата болки в костите и мускулите, а също води и до подобряване на силата на мускулите и намаляване на рисковете от падания. Всички тези ефекти на алфакалцидолът го превръщат във важен фактор за профилактика и лечение на остеопорозата, посочва в статията си д-р Маринова.

Общо
317 хиляди българки са с остеопороза
Заглавие
317 хиляди българки са с остеопороза
Описание
Едва 12 000 от тях се лекуват, посочва д-р Наталия Маринова.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker