Новини

400 млн.души по света са със свръхтегло

19 май е Европейски ден за борба със затлъстяването, а 400 млн.души по света са със свръхтегло

Свръхтегло е световен проблем
Свръхтегло е вече световен проблем

Мисията на Европейския ден за борба със затлъстяването е да напомня за пандемичното нарастване на броя на хората с наднормено тегло и затлъстяване и свързания с това повишен риск от смъртни случаи от сърдечносъдови или метаболитни заболявания. Затлъстяването е метаболитно нарушение, резултат от взаимодействието между вътрешни фактори като наследствени особености, хормонално състояние и фактори на начина на живот. Най-често затлъстяването се дължи на дълготраен положителен енергиен баланс, при който енергийният прием надвишава енергийния разход.
Над 1 милиард души по света са с наднормено тегло, като 400 милиона от тях са със затлъстяване. Свръхтеглото и затлъстяването се превръщат в сериозен проблем в детска възраст. Детското затлъстяване е свързано със значителни психосоциални и здравни проблеми и е ранен рисков фактор за болестност и смъртност при възрастните. Децата със затлъстяване с голяма вероятност стават подрастващи, а след това и възрастни със затлъстяване. Вероятността дете със затлъстяване на 15-годишна възраст да страда от затлъстяване в зряла възраст достига 71%. Възрастните със затлъстяване, започнало в детството, са с по-висок риск от развитие на редица хронични неинфекциозни заболявания, като диабет тип 2, хипертония, злокачествени образования, бъбречни, чернодробни заболявания и свързаната с тях повишена смъртност.
Най-често срещано в детска възраст е простото затлъстяване, което е резултат от продължително поддържане на положителен енергиен баланс, вследствие на повишен енергиен прием, понижен енергоразход или е комбинация от двете. Най-добрият начин за контрол и промяна на положителния енергиен баланс е този, който повлиява и двете страни на енергийното равновесие – намаляване на енергийния внос и увеличаване на разхода на енергия. Комплексната програма за промяна начина на живот включва два основни елемента:
Рестриктивно-енергийните диетични режими са в основата на повечето програми за лечение на затлъстяването. Показват добър ефект, но резултатът често е краткосрочен. Проблем при тях е поддържането на постигнатото ниско тегло.
Само с помощта на физически натоварвания е изключително трудно да се постигне отрицателен енергиен баланс. Независимо от това, двигателната активност има изразен благоприятен ефект върху различни физиологични показатели. Тя предотвратява адаптивното понижаване на основната обмяна в отговор на ограничения енергиен прием. Най-важното значение на двигателната активност е да поддържа вече редуцираното телесно тегло.

Д-р Юстинианова, РЗИ-Русе

Общо
400 млн.души по света са със свръхтегло
Заглавие
400 млн.души по света са със свръхтегло
Описание
19 май е Европейски ден за борба със затлъстяването, а 400 млн.души по света са със свръхтегло
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker