Новини

4 нестандартни съвета за здраве през есента

В късната есен, когато първите студени дни стават причина за настинки и поява на новите зимни грипове, специалистите съветват да се погрижим за нашето здраве имунитета си.
В късната есен, когато първите студени дни стават причина за настинки и поява на новите зимни грипове, специалистите съветват да се погрижим за нашето здраве и имунитета си.

В късната есен, когато първите студени дни стават причина за настинки и поява на новите зимни грипове, специалистите съветват да се погрижим за нашето здраве и имунитета си.

Превенцията е най-добрата защита, казват лекарите. Не всички специалисти обаче препоръчват задължителното поставяне на ваксина. Затова някои холистични лекари смятат, че е най-добре да се погрижим за спокойствието и хармонията вътре в нас. Това най-силно би попречило на вирусите и бактериите да превземат здравето ни. Ето и няколко съвета, които ще ни помогнат в битката със заразите преди началото на зимата:

Абсолютна тъмнина – добър сън

Само в пълен мрак човешкият организъм може да се изработва достатъчно количество от хормона мелатонин, смятат специалисти. Именно той предотвратява много заболявания и помага на организма да се бори с инфекциите. Ето защо лекарите препоръчват да се почива само в абсолютна тъмнина. Дори слабата светлина от циферблата на часовника или уличната лампа може да попречи на производството на достатъчно мелатонин, предупреждават специалистите. Затова – старайте се да спите в стая, в която не се прокрадва нито един лъч светлина, пише zdrave.bg. Вижте още: 5 билки за силен имунитет

Фитнесът не е за всеки

Фанатиците на тема фитнес не трябва да забравят, че интензивните и продължителни тренировки са пряк път към намаляване на имунитета. Това показват изследванията на редица учени от САЩ и Европа, според които тренировките са прекрасно средство за поддържане на фигурата и отлична антистрес терапия, но с тях не бива да се прекалява, особено в късната есен. Точно сега при над 30 процента от жените се наблюдава синдромът на хроничната умора. Това е състояние, което категорично изключва посещение на каквито й да е тренировки, смятат специалистите. Затова бъдете редовни във фитнеса, но не прекалявайте, съветват те.

Музика – да, шум – не

Музиката подобрява имунитета, а шумът го понижава. Това смятат лекари, изследвали влиянието на звуковете върху човешкото тяло. Музиката обаче лекува, само ако мелодията й е любима и приятна. Ако слушайки дадена музика, усетите “мравки” по тялото, това означава, че се стимулират същите мозъчни центрове, както в процеса на хранене или секс. Специалистите твърдят, че хората, които свирят на някакъв музикален инструмент или композират, притежават имунни клетки с по-висока активност. От друга страна шумът е вреден не само за слуха. Всеки неприятен звук предизвиква мускулно напрежение, спазми на съдовете и нарушение в храносмилането. Изследванията доказват, че постоянната работата в условия на шум способства за покачването на адреналина и увеличаването на риска от сърдечно-съдови заболявания. Кучешкият лай и алармите пък са сред най-вредните звуци, пише вестник „Новинар“.

Общо
4 нестандартни съвета за здраве през есента
Заглавие
4 нестандартни съвета за здраве през есента
Описание
В късната есен, когато първите студени дни стават причина за настинки и поява на новите зимни грипове, специалистите съветват да се погрижим за нашето здраве и имунитета си.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker