Начало - Новини - 70 % от алергиите са свързани с мухъла

70 % от алергиите са свързани с мухъла

Проветрявайте по 3-4 пъти на ден, особено ако сушите пране

70 % от алергиите са предизвикани от качеството на въздуха са свързани с мухъла.

70 % от алергиите са предизвикани от качеството на въздуха са свързани с мухъла.

Изследвания на СЗО доказват, че повече от 70 % от алергиите са предизвикани от качеството на въздуха са свързани с мухъла. Да имаш мухъл в жилището си е не само грозна гледка, но и води до куп заболявания.
Спорите на плесента са виновни за това. Може да се намират навсякъде – в прашните мебелите в хола, в почвата в саксията с цветя, във въздуха, дори в човешката кожа. И това само по себе си не е голям проблем. Опасността идва, когато се съчетаят два момента – продължителна голяма влажност на въздуха и органичен материал.
Плесенните гъби се крият в хартията, тапетите, плоскостите от гипсокартон, изкуствените материи, кожите, силикона, лепилата и още много други. Привлечени са още и от мръсните и мазните петна. Ето защо мухълът в домовете не е рядкост, дори за едни от най-развитите страни.
Плесента не подбира какъв е домът – нов или стар. Дори в чисто нов апартамент, също може да се появи мухъл, и давгорчи живота на новодомците. Често причината това да се случва е, че се допускат грешки при вентилацията на жилищата. Само правилно проектиране и прецизна строителна работа могат да намалят тези рискове до минимум.
Този вид гъби обичат студените повърхности, по които кондензира въздушната влага. Достатъчно е влажността в помещението да се задържи между 70 и 80 на сто по-продължително време. И температурата не ги притеснява. При 15 до 30 градуса плесента се развива най-добре. Интересното е, че съумяват да оцелеят както при 0 градусов студ, така и при жега от 60 градуса.

При премахването на мухъл е хубаво винаги да слагате ръкавици и предпазно работно облекло, включително маска и очила.

При премахването на мухъл е хубаво винаги да слагате ръкавици и предпазно работно облекло, включително маска и очила.

Трябва да знаете, че мухълът се крие предимно там, където няма циркулация на въздуха – зад шкафове, гардероби и завеси и под килими или мокети. Измамнически са и т.нар. топлинни мостове – това са места с лошо проветряване, тънки стени и местата над вратите и прозорците. При такъв проблем е най-добре да изолирате от външната страна. Така стените се поддържат топли, въздушната влага не се отлага по тях и мухълът няма къде да вирее.
Когато си купуваме ново жилище, за да разберем има ли в него мухъл, трябва да го померишем. Плесенните гъби отделят във въздуха специфична миризма. А когато мухълът завладее голяма част от дома, може сериозно да увреди човешкото здраве. Вдишването на плесенните спори може да причини алергии. Хора, който често се оплакват от хрема, бронхит, зачервяване на очите, отпадналост или главоболие, трябва редовно да проверяват дома си. Доказано е, че дори кратък престой в стая с мухъл може да предизвика силен алергичен пристъп. Възможно е, коварните спори в дома да доведат до появата на астма.
Плесенните гъби могат да причинят и инфекции особено при хора с отслабена имунна система. Дори кърмачетата могат да се заразят. Изключително опасна и трудна за лечение е инфекцията на белите дробове, причинена от вдишани плесенни спори.
По-редки, но не и по-малко опасни са микотоксините, отровни вещества, получавани от обмяната на веществата в гъбите.
Около 200 от познатите над 100 000 вида плесенни гъби отделят такива отровни субстанции. Част от тях се развиват изключително в закрити пространства, например в праха в матраците, в хранителни продукти или в биоотпадъците. Извънредно опасна е плесенната гъба Aspergillus flavus, която произвежда афлатоксина В1. Отровата от тази плесен може да предизвика даже рак. В тялото тя прониква най-вече чрез храната, но не е изключен и прием чрез вдишване. Някои експерти дори смятат, че тази плесен е причина за “проклятието на фараоните”,довело до много загадъчни смъртни случаи сред хора, работили в египетските пирамиди.
Хубаво е, особено, когато сушите пране да се проветрява най-малко 3-4 пъти на ден. Това важи най-вече за през зимата, когато външните стени са твърде податливи на атаките на плесенните гъби. Това е сезонът, когато влизащия отвън студен въздух е с много по-ниска влажност от този в жилището, дори ако навън вали без да спира. Когато се затопли, въздухът поема влагата и при следващото проветряване я изкарва навън.
Има специални уреди, наречени хигрометри, с които може сами да контролирате влажността в дома. Хубаво е в най-често използваните помещения температурата да е не е по-ниска от 18-20 градуса. А, в спалнята градусите може и да са около 16. Най-добре е студените помещения да стоят затворени, а междинните врати да са топли.
Естествено има начини и да се преборим с тази напаст – мухълът. Ако се е разпространил, проветрението и отоплението не са достатъчни. Експертите препоръчват петната с големина до половин кв. м да бъдат третирани със смес от 3 части салицилова киселина и 97 части 70-процентен алкохол. Сместа трябва да се нанася три пъти през половин час, а след това мястото се минава още веднъж със спирт за горене.
Важно е да не се опитвате да премахвате плесента на сухо, защото така рискувате да разпространите спорите на други места. Ако тапетите, плоскости от гипсокартон и дървени детайли са вече почнали да мухлясват трябва задължително да бъдат отстранени. А гладките повърхности се почистват основно и се третират със 70 до 80 процента етилов алкохол. При премахването на мухъл е хубаво винаги да слагате ръкавици и предпазно работно облекло, включително маска и очила. Спиртът за горене и етиловия алкохол, специалистите препоръчват да се използва в малки количества. И след процедурата по премахване на плесента е най-добре да се проветрява основно. Когато свършите с мухъла, почистете основно всички гладки повърхности с дезинфектант. Свалете и изперете пердетата и покривките.

Коментари

Преминете на горе