Новини

8 ползи от минималистичния стил на живот

Минимализмът е стил и начин на живот
Минимализмът е стил и начин на живот

Минималистичният стил

е начин на мислене, насочен срещу алчната ненаситност на съвременния свят – и пълна противоположност на шаренията и шума, които ни заливат отвсякъде.

В днешното общество човек непрекъснато се стреми да придобива нови и нови неща. Това носи със себе си бъркотия, дългове и тонове стрес.

Минималистичният начин на живот означава да изхвърлиш всичко, от което не се нуждаеш, и да се концентрираш върху онова, от което действително имаш нужда. Да спреш да се затрупваш с предмети и да се освободиш от всичко излишно. От това има както очевидни ползи: по-малко стрес, подреден дом и спестени пари – така и по-дълбоки житейски последствия.

1. Повече място за важните неща. Когато изчистваме шкафовете и гардеробите, създаваме пространство и покой. Можем да дишаме свободно. Създаваме място, което да запълним със смисъл, вместо с вещи.

2. Повече свобода. Трупането на вещи е като котва, държи ни на едно място. Изпитваме ужас да не изгубим притежанията си. Откажете се от това и ще преживеете небивала свобода – от алчността, от дълговете, от притесненията и претрупването с работа.

3. Повече време за здравето и хобитата. Когато прекарвате по-малко време в опити да догоните съседите, се отваряте към нещата, които обичате и нещата, за които никога не ви остава време. Всички казват, че нямат време, но колко хора действително спират и се замислят в какво им минава времето? Може да прекарате деня с децата си, да потренирате, да прочетете книга. Замислете се обаче колко часове губите всяка седмица само в пазаруване…

Минималистичният стил е насочен срещу алчната ненаситност на съвременния свят
Минималистичният стил е насочен срещу алчната ненаситност на съвременния свят

4. По-малко стремеж към материални придобивки. Всички вещи, с които се обграждаме, само разстройват вниманието ни, като напразно се мъчат да запълнят една бездна. Медиите ни бомбардират с реклами, които обещават щастие чрез материални придобивки. Това е задънена улица – тя няма да ви изведе при щастието.

5. Повече умствен покой. Когато се вкопчваме в материалните блага, си създаваме напрежение, защото се страхуваме да не ги загубим. Опростявайки живота си, губите привързаността си към тези неща и постепенно си изграждате едно по-спокойно съзнание. Колкото по-малко неща имате, за които да се тревожите, толкова по-спокойни сте.

6. Повече щастие. Когато разчиствате живота си от излишното, щастието идва естествено, защото се обръщате към нещата, които имат най-голямо значение. Многото неща закриват истинската същност на живота. Повишената ефективност също ще ви донесе щастие – когато преразгледате приоритетите си, ставате по-концентрирани и откривате радостта от по-бавното темпо.

7. По-малко страх. Будистките монаси не се страхуват от нищо, а не се страхуват от нищо, защото нямат какво да губят. Каквото и да правите, можете да се справите отлично, ако не се страхувате да изгубите това, което имате. Разбира се трябва да предприемете необходимите стъпки, за да имате покрив над главата си, но трябва да знаете, че има няма нищо толкова страшно, колкото самия страх.

8. Повече увереност. Минималистичният начин на живот е свързан с това да се откажеш да следваш утъпканите коловози, да не разчиташ на обстоятелствата и придобивките, а на собствените си сили, и да намериш своя начин да бъдеш щастлив.

Минимализмът е стил в изкуството, дизайна и архитектурата, който се характеризира с максимална изчистеност на формите и пестеливост на средствата, основан на принципа „Less is more“ (По-малкото е повече).

Източник: Lifehack.org

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker