Новини

80% от българите имат дефицит на витамин D

В лаборатория „Здраве“ можем да изследваме нивото на витамин D в кръвта ни

 Магистър биологът Ана Петкова показва как се извършва изследването да витамин D total
Магистър биологът Ана Петкова показва как се извършва изследването да витамин D total

Витамин D е много важен за здравето ни, тъй като участва като медиатор във всички процеси на човешкия организъм. Този мастно-разтворим витамин подкрепя имунната система, регулира нивото на инсулина в кръвта, влияе на процесите за развитие на раковите клетки, помага за укрепване здравето на костите. Липсата на витамин D при децата води до рахит, а намалените му стойности при възрастните, довеждат до размекване на костите и до остеопороза. На сериозен риск от заболяване на костите са изложени и вегетарианците, както и веганите, които не консумират храни и продукти от органичен характер.
Изследвания показват, че близо 80 на сто от хората по света имат дефицит на витамин D. Данните в пълна степен се отнасят и за България, категорична е д-р Розина Мирчева, управител и собственик на частната лаборатория „Здраве“ в Русе. Начините да си набавим витамин D не са толкова много, тъй като той не се съдържа в плодовете и растенията. Съдържа се най-вече в някои морски риби, като сьомга, скумрия, херинга и др., в хайвера също го има, по-малки количества D се съдържат и в месото.

Сигурен източник за приемане на витамин D чрез кожата са слънчевите лъчи. Това означава, че задължително всеки ден трябва да излагаме, не отделни части, а цялото тяло. През зимния сезон обаче това не е възможно и тогава идват на помощ други начини. Може да си набавим важния витамин-медиатор, не само чрез посочените храни, но и под формата на медикамента Вигантол, както и чрез прием на перлички рибено масло, на витамина Геритамин /комбинация от А и D/, на Витамин Д на „АкваСорс“ или на други капсули витамин D.
Дневната доза витамин D е приблизително 15 микрограма, които на практика се съдържат в една порция сьомга, обясняват от лаборатория „Здраве“. А можем да се възползваме и от солариума, казват още те.
Знаем ли обаче, какво е нивото на този важен витамин в тялото ни? Изобщо хрумвало ли ни е да го изследваме по някакъв начин?!. Отговорът идва пак от лаборатория „Здраве“, където има специална апаратура, LIAISON, изследваща стойностите на витамин D в кръвта. За целта не е необходимо направление от личен лекар, просто отиваме до най-близкия филиал на „Здраве“ в града, даваме венозна кръв и чакаме резултата в рамките на два работни дни. Изследването не се поема от здравната каса и се заплаща от пациента.

Автор и снимки: Валя Караджова

80% от българите имат дефицит на витамин D
В лаборатория „Здраве“ можем да изследваме нивото на витамин D в кръвта ни
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker