Новини

85 % от испанците и от туристите в Испания готови за донори

Световноизвестният проф. Марти Манялих ще обучава наши и латвийски лекари за координатори по донорство

Проф. Марти Манялих

85 % от испанците са съгласни да станат донори след смъртта си, същият е процентът и на желаещите да сторят това туристи.

85 % от испанците са съгласни да станат донори след смъртта си, същият е процентът и на желаещите да сторят това туристи. Чужденците, които почиват в Испания, заявяват дали за съгласни, ли не да дарят органите си, в случай че починат в страната. Това сподели пред “Денят започва“ по БНТ днес проф. д-р Марти Манялих, оценител по трансплантация в болницата в Барселона и преподавател в медицинското училище и в Университета в Барселона.
Той е в България, за да обучава наши и латвийски лекари за координатори по донорство по проект “Seeding Live“ заедно с болница „Пирогов“ и Изпълнителна агенция по трансплантации. Световноизвестният специалист, който е бивш президент на Европейската организация на координатори по трансплантация, участва в стратегическото партньорство между Испания, Българи и Латвия, за да предаде испанския опит и да създаде обучителна програма за лекари в областта на органното донорство в двете източноевропейски страни.
Благодарение на съвременната медицина трансплантацията на тъкани и органи се е превърнала в едно от най-забележителните постижения на човечеството. Даряването на органи дава възможност на стотици хиляди хора по света да започнат нов живот. Благородният акт на донорството прави трансплантацията не само уникален медицински метод, но и дейност с много социални, морално-етични и правни измерения.
Точно заради това е много важно кой и как ще разговаря с роднините на потенциалния донор. Тук се намесва координаторът по трансплантация и неговата роля е ключова, защото той е до семейството. Когато изтича животът на техния син, брат, съпруг, той помага да бъде приета тази смърт и в същото време се опитва да помогне да бъде спасен нечий друг живот, допълва специалистът. .
Според д-р Манялих в болниците трябва да има повече специалисти, които да могат да реагират в такива ситуации. „Координаторството не е професия, която се учи. Човек усеща как трябва да работи с близките на умиращ човек, как да се държи с хората в интензивното отделение“, казва светилото в донорството.
Идеалният координатор е най-обичаният лекар в болницата, подчертава проф. Марти Манялих. Освен това той трябва да има нагласа, която да мотивира донорството. Неговата работа започва, след като някой почине, а целта му трябва да бъде да спаси повече животи, коментира преподавателят в Университета на Барселона.
Организацията на болнично ниво също е много важна част от донорството, важно е специалистите да бъдат обучени за доказване на мозъчна смърт, коментира пред телевизията и д-р Мариана Симеонова, изп. директор на Изпълнителната агенция по трансплантация. Тя подчерта, че почивките при този вид работа са много важни, не е полезно да се работи по 72 часа. Наложително е и да има отделени пари за изследвания, Тези проблеми в България са по-важни отколкото в даряването на органите, смята д-р Симеонова.
Испания е лидер в донорството, но доверие се печели с дълга и упорита работа в продължение на 30 години, най-вече сред лекарите в болниците, допълва още д-р Манялих.

Източници: БНТ и https://medicalnews.bg.

Общо
85 % от испанците и от туристите в Испания готови за донори
Заглавие
85 % от испанците и от туристите в Испания готови за донори
Описание
Световноизвестният проф. Марти Манялих ще обучава наши и латвийски лекари за координатори по донорство.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker