НовиниХранене и спорт

92-годишна дама е най-възрастната сред ветераните спортисти към СК „Локомотив“

Групата за здраве и активно дълголетие си търси методист и нови попълнения сред пенсионерите

В момента ветераните спортисти наброяват 30 души, но си търсят нови попълнения.
Групата на ветераните към спортен клуб „Локомотив“ не случайно носи името „Група за здраве и активно дълголетие“.

Групата на ветераните към спортен клуб „Локомотив“ не случайно носи името „Група за здраве и активно дълголетие“. Нейни членове са хора на възраст от 62 до 92 години. Два пъти в седмицата, без значение от сезона, те се събират в комплекс „Ялта“, където се раздвижват с 30-минутна гимнастика. Независимо от своите 92 години Петранка Милкова, която е най-възрастната участничка в групата, няма пропусната тренировка. Онова, с което тя впечатлява и респектира, е изключителната й дисциплина и доброто й настроение. Приятелките й от спортния тим смятат, че тъкмо позитивната й нагласа я държи в кондиция и й позволява да сложи в джоба си, доста по-млади от нея хора. Любопитното е, че и сестра й Милка Владова (86 г.), също е от редовните спортистки.
В групата към СК „Локомотив“ освен жени има и мъже, но представителите на силния пол се броят на пръсти. Причините не са официално изследвани, но се предполага, че една от важните причини е, че силният пол у нас все още робува на предразсъдъци и не отдава голямо значение на спорта като начин за здраве и дълголетие. В това отношение дамите у нас, дали заради суетност или заради по-отворено съзнание, са далеч по-напред.
В момента ветераните спортисти наброяват 30 души, но си търсят нови попълнения. „Всеки пенсионер от 62 години нагоре е добре дошъл при нас. Ние не само спортуваме, но и се забавляваме заедно, ходим на кафе, общуваме, честваме заедно националните празници, правим си екскурзии. Това е едно общество, което не ни позволява да се отпуснем и да се чувстваме безполезни“ – коментира отговорникът на групата Великова. Тя уточнява, че, макар да се наричат ветерани спортисти, членовете на техния клуб не са били професионални спортисти. „Всички ние сме имали други професии, тук не става дума за постижения, а за активен начин на живот“- казва Великова. Всеки, който иска да се присъеди към това общество, може да го направи, след като се обади на телефона на отговорничката – 0887 097 306.
С нея могат да се свръжат и професионални активни спортисти със завършено спортно-техническо образование, тъй като групата си търси методист, който да води гимнастическите им занимания и да измисля и реализира съчетанията, с които те се представят на различни местни и национални форуми. Доскорошната им методистка Димитрина Йорданова е починала миналата година.
Последното съчтетание, което е сътворила за тях, възрастните хора продължават да усъвършенстват и в момента го изпълняват в нейна памет. Тематично то е свързано с България. Затова и екипите им са в бяло, зелено, черевено и при определени фигури те образуват националния флаг. За да са по-атрактивни, възрастните хора използват обръчи и букет, а няколко мелодии, част от които с патриотично звучене допълват картината.

Общо
92-годишна дама е най-възрастната сред ветераните спортисти към СК „Локомотив“
Заглавие
92-годишна дама е най-възрастната сред ветераните спортисти към СК „Локомотив“
Описание
Групата за здраве и активно дълголетие си търси методист и нови попълнения сред пенсионерите.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker