Новини

Недоститигът на хормони причина за остеопорозата

Растежният хормон може да възстанови костната плътност, твърди д-р Ертог

Остеопороза - хронична болест. Липса на хормони
Страдате от остеопороза? Имате недостиг на мъжки хормони, естрогени, растежен хормон, соматомедин С, мелатонин, кортизол и тиреоидни хормони, твърди д-р Тиери Ертог, белгийски ендокринолог и един от най-известните специалисти по хормонална антиейджинг терапия.

Страдате от остеопороза? Имате недостиг на мъжки хормони, естрогени, растежен хормон, соматомедин С, мелатонин, кортизол и тиреоидни хормони, твърди д-р Тиери Ертог, белгийски ендокринолог и един от най-известните специалисти по хормонална антиейджинг терапия. Хормоналното равновесие е едно от най-важните условия за запазване на жизнеността и здравето на човека, дори с напредването на възрастта, убеден е той.
За съжаление с напредване на възрастта трансмитерите започват да не функционират толкова хармонично. С всяка изминала година производството на хормони, които отговарят за здравината на костите, намалява. Минералното съдържание на костите намалява и вътрешната им структура прогресивно отслабва.
Остеопорозата е една от най-често срещаните хронични болести, която води до увеличаване на крехкостта на скелета, което пък затруднява лечението на евентуални фрактури. Една от основните причини е недостигът на мъжки хормони. Той се проявява с намаляване на обема и тонуса на мускулната маса, придружено от умора и депресия. На костно ниво недостигът на тези хормони се разпознава по следните физически белези: коремът увисва заради изкривяване на гръбначния стълб напред, наблюдава се подчертана асиметрия на гръбначния стълб и изтъняване на челюстта и пръстите, отбелязва д-р Ертог.
Растежният хормон и соматомедин С определят плътността и твърдостта на костите. Хората, при които тези хормони са в недостиг, са предразположени към остеопороза. Юношите, при които тези хормони са с ниски нива, имат по-слабо тяло от връстниците си с нормални нива. Половите хормони също са изключително важни за производството на соматомедин С.
След петдесетата година, предимно при жените след менопауза, процесът на разрушаване е по-силен от процеса на обновяване на костната тъкан. Затова костите изтъняват и масата им намалява. За остеопороза се говори, когато намаляването на минералната костна маса слиза под определени нива и костта става по-лека и чуплива. Рязкото намаляване на естрогените с настъпване на менопаузата блокира защитния механизъм на костите. В края на менструалния цикъл се получава рязък спад на нивото на естрогени и на соматомедин С – хормони, които отговарят за костния метаболизъм, т.е. за баланса между разграждане и изграждане. За да бъде компенсиран този спад, е нужно да се възстанови равновесието на нивото на растежния хормон, препоръчва Тиери Ертог. Той твръди, че нормалното ниво на растежния хормон в кръвта може да възстанови костите за няколко месеца и да доведе до подмладяване на метаболитните реакции вътре в тях.
Балансираните стойности на ДХЕА (дехидроепиандростерон) в кръвта помагат да се поддържа плътността на костите и укрепват гръбначния стълб.
Калцитонинът също е от голяма помощ при лечението на остеопорозата. Този хормон се отделя от щитовидната жлеза и намалява нивото на калция в кръвта. Той блокира клетките, отговарящи за костната резорбция и уравновесяването на нивото му увеличава костната маса на хора, засегнати от парализа, на възрастните хора и на жените в менопауза. Освен това в случаите на слягане на прешлените на гръбначния стълб приемът на този хормон позволява бързото намаляване на нетърпимите болки, резултат от притискането на прешлените. За увеличаване на производството на калцитонин д-р Ертог препоръчва да се консумират зелен чай, плодове с ниско съдържание на захари, чай от слез, кресон, риба, коприва, говеждо месо, домати.
Други хоромони – като мелатонина, кортизола и тиреоидните хормони – също спомагат за поддържане на целостта на костите, като по този начин се борят с остеопорозата.
.

Недоститигът на хормони причина за остеопорозата
Растежният хормон може да възстанови костната плътност, твърди д-р Ертог.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker