Новини

Няколко неща, които трябва да знаете за упражненията по време на цикъл

Силните менструални болки може да са сигнал за здравословни проблеми, затова се съветвайте с гинеколога си

Няколко неща, които трябва да знаете за упражненията по време на цикъл.
Няколко неща, които трябва да знаете за упражненията по време на цикъл.

Ако предпочитате да пропускате фитнеса, когато сте неразположени, ето нещо, върху което да помислите: Наскоро една жена на име Киран Ганди влезе в новините, защото бяга в лондонския маратон без тампон. Тя се решава на тази стъпка, за да повиши осведомеността за жени, които нямат достъп до женски продукти, и успява да пресече финалната линия с напоени с кръв чорапогащи. Така че, ако тя може да избяга 26.2 мили кървейки обилно, то това означава, че и ние можем да се справим с една 45- минутна тренировка, нали? Няколко проучвания показват, че жени, които тренират по време на менструация, се чувстват по-добре.
Ето всичко, което трябва да знаете за тренировките по време на цикъл.
Упражненията помагат срещу неприятните симптоми, свързани с цикъла. Може да изглежда като последното нещо, което искате да направите, когато сте неразположени, но спортуването може облекчи неприятните усещания при кървене. „Колкото по-активни и по-редовни сте във вашата дейност, толкова по-малко са и спазмите по това време на месеца.“, обяснява Стейси Симс, дипломиран физиолог към Американската програма за издръжливо колоездене.
Когато се потите, водата напуска тялото, което може да облекчи подуването на корема. Упражненията също освобождават ендорфини, които повишават настроението, което означава, че може да не мислите за дискомфорта и болката, които изпитвате поне за известно време. Едно скорошно изследване показа връзката между високите нива на физическа подготовка и по-малкото симптоми на предменструалния синдром (ПМС).
По време на цикъл може да правите дори високоинтензивни интервални тренировки, споделя Симс. „Когато започва менструацията, нивата на естроген и прогестерон спадат. Женският организъм през този период си осигурява по-лесно енергия от въглехидратите /гликоген / в сравнение с периодите с висок естроген, когато се разчита повече на бавното разграждане на мазнините. „С други думи, промените при този хормон, правят горивото по-достъпно за тялото, като позволяват на жената да тренира повече и да получи повече от кратките, но забързани тренировки, отколкото по всяко друго време на месеца.
По време на цикъл упражненията може да ви разхладят. Това е самата истина. Оказва се, че телесната температура е всъщност по-ниска по време на цикъл, защото тогава тялото е във фаза с ниско съдържание на хормони. „Това позволява на организма да съхранява повече топлина, през това време можем да понасяме по-горещ и по-влажен климат“, допълва Симс.
Можете да я направите тренировките си по-удобни. Знаете, че ви предстои да ви дойде? Не позволявайте на болката да ви завладее. Напълно нормално е да се опитате да облекчите болката с нестероидни противовъзпалителни лекарства, като напроксен или ибупрофен, от 24 до 48 часа преди менструация. По този начин, можете да заобиколите симптомите, преди те да са ви попречили да отидете до фитнеса. Ако сте пропуснали, не забравяйте да ги вземете при първите симптоми на болка.
Ако сте като Ганди и намирате тампоните за неудобни по време на тренировка, можете да опитате някои от разнообразните други средства: превръзки, втулки, а сега и менструални чаши и дори специализирано бельо по време на цикъл.
Ако наистина не се чувствате много добре обаче, може да си починете. Не се упреквайте, че сте изпуснали една- две тренировки, казва Симс. Дори само спокойните разходки са достатъчни в подобна ситуация и помагат да се чувствате по-добре. Най-добре е да се направят някои леки и лесни упражнения.
И една последна бележка: ако сте редовно извън играта, заради вашия цикъл, говорете с личния лекар. Много тежките менструални болки може и да са сигнал за здравословен проблем, така че не подценявайте проблема, съветва Стейси Симс.

Общо
Няколко неща, които трябва да знаете за упражненията по време на цикъл
Заглавие
Няколко неща, които трябва да знаете за упражненията по време на цикъл
Описание
Силните менструални болки може да са сигнал за здравословни проблеми, затова се съветвайте с гинеколога си.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker