Новини

Няколко съвета как да предпазим нашите очи

Сухият въздух от климатиците, вентилаторите и печките е вреден за зрението

Сухият въздух от климатиците, вентилаторите и печките, защото той намалява влажността на очите.
Сухият въздух от климатиците, вентилаторите и печките, намаляват влажността на нашите очи.

Eдна от най-чувствителните части от нашето тяло са нашите очи. Благодарение на тях можем да се запознаем със света около нас, но също така и да изразим нашите най-дълбоки емоции. За тя казват още, че са прозорец към душата.
Забързаното ни ежедневие включва взиране в компютърните екрани и телевизора, а това влияе отрицателно върху здравето на очите. Това увеличава броят на хората, които все по-често слагат очила или контактни лещи, за да могат да не си изморяват очите. Тези неща трябва да ни подскажат, че е необходимо да полагаме допълнителни усилия, за да сведем до минимум отрицателния ефект върху нашето зрение.
Хората сме свикнали да приемаме за даденост нещата, с които природата ни е дарила. Доброто зрение е нещо, което трябва да ценим и обгрижваме. А ето и няколко полезни съвети как да направим това. Първо и най-важно правило е да се избягва сухият въздух от климатиците, вентилаторите и печките, защото той намалява влажността на очите, така е необходимо да се избягва директното излагане на въздействието на тези устройства. Ето защо, когато сте в колата, е препоръчително да регулирате климатикът или парното да духа към краката, а не към лицето. Същото важи и когато се използва сешоар, специалисти препоръчват да не насочвате струята към лицето.
Второто най-важно нещо е да излизате от вкъщи с поне един чифт очила, дори и през зимните месеци. Те защитават очите от UV-лъчите, но също така предпазват от неприятния вятър, както и от замърсяванията и праха, които лесно могат да попаднат вътре в окото. Дори се препоръчва, ако докато сте на плажа, да носите и шапка. Така имате възможност да се предпазите от слънчевите лъчи, които атакуват очите отгоре, в пространството, което не е покрито с очилата.

Мониторът на компютъра трябва да е така разположен, че отблясъците от прозореца или лампите да бъдат минимални.
Мониторът на компютъра трябва да е така разположен, че отблясъците от прозореца или лампите да бъдат минимални.

 
За здрави очи също се препоръчва да се носят очила за плуване, защото те ще защитят очите от хлора в басейните или от солта на морската вода.
Определено не трябва да се използва обща кърпа (за ръце или лице) с някой друг. Добре подсушеното лице с чиста салфетка или хавлия, предпазва от възпаления или инфекции.
Като пето правило, което всяка жена трябва да запомни и да прилага е да не си ляга никога с грим по лицето. Това трябва да стане навик на ползващите грим ежедневно, щом влязат вкъщи, веднага да почистват грима от очите си. Има случай, когато човек е много уморен, тогава е препоръчително да имате под ръка бебешки мокри кърпички и отстраняването на макияжа, докато човек лежи в леглото е лесно. Така се предотвратява проникването му в очите и евентуално дразненето.
Контролираното кръвно налягане също е от значение за очите. Препоръчва се поне веднъж на няколко месеца човек да измерва кръвното си налягане. Но ако човек все пак е имал проблеми, е необходимо още при първата промяна да проверим в какво състояние сме. Става и с веднъж на няколко дни. Трябва да се знае, че високото кръвно налягане е враг на доброто зрение.
Както всичко друго и очите ни се нуждаят от „храна”. Всяка част от тялото се влияе от храната, която консумираме – включително и очите. Храни, които съдържат антиоксиданти и витамини А, С и Е са подходящи за прозореца към света. Поне два пъти седмично специалистите препоръчват консумацията на риба и спанак, а по-често могат да се похапват броколи, яйца, моркови, боровинки, бадеми, домати и тиква.
Не е необходимо да се отказваме и от сладките неща, когато ни се похапва е по-добре да ги заменим с тъмен шоколад. Той е богат на антиоксиданти, които преборват много очни болести. Единствено трябва да внимавате шоколадът да съдържа поне 60-70% какао, за да има добър ефект.
Честото мигане също добро влияние на нашето зрение. Хората забравят да мигат, когато работят пред компютъра, а това води до изсушаване на очите. От време на време е препоръчително да отклонява човек погледа си от екрана и да примигва бързо 10-15 пъти.
Ако работите на компютър, на всеки 30 минути е необходима кратка почивка. Даже мобилния телефон може да е от полза, защото може да бъде настроен да дава знак, за да може човек да следи паузите си. Концентрирането върху предмет, който се намира далеч от нас или гледката през прозореца са добри начини човек да се разсее.
Мониторът на компютъра трябва да е така разположен, че отблясъците от прозореца или лампите да бъдат минимални. По този начин се намаля напрежението на очите.
И на края ако е необходимо човек да излезе, а чувства умора в очите, накиснати памучни тампони в студено мляко и поставени върху клепачите ще помогнат неимоверно много. Това ще освежи очите.

Общо
Няколко съвета как да предпазим нашите очи
Заглавие
Няколко съвета как да предпазим нашите очи
Описание
Как да предпазим нашите очи?
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker