Новини

Няколко трика, за да се справим с всякаква болка

Тананикането и слушането на любими песни успокоява болките

Акупресурата помага при различни болки повече, отколкото различните антибиотици.
Акупресурата помага при болка повече, отколкото различните антибиотици.

Случвало ви си е вероятно да си ударите пръста. В първата минута, вероятно си мислите, че ще умрете от болка. Но не се паникьосвайте, запазете спокойствие и стискайте палци. Този прост ход може да бъде достатъчен, за да намали болката малко, се казва в едно скорошно проучване, публикувано в Current Biology. Това е истина. Учените стигнали до извода, че при предизвикване на безвредно усещане за парене в пръстите на доброволци, че е възможно да се намали усещането чрез кръстосване на единия пръст над другия. Защо? Оказва се, че как човек чувства болка е свързано с това, къде я чувства. При кръстосването на пръстите, когато са във връзка един с друг, сигналът се изпраща до мозъка, но също така го и обърква (в добрия смисъл).
Чувстваме изгарянето болезнено, защото се получава тристранно взаимодействие между нервните пътища, които казват на мозъка за топлината, студа и болката,“ казва съавторът на проучването Елиса Рафаела Фере, студентка от University College в Лондон. Доброволците, които стискали палци – се почувствали по-добре, което предполага, че „промяна в позата на тялото може да излъже мозъка“ по начин, който намалява болката, добавя Фере.
Но какво да кажем за всички други болки и страдания? Има много  различни и изненадващи природни трикове, които човек може да опита, когато изпитва болка. Ето няколко научно подкрепени тактики, за да сте готови до „отвърнете на удара“.
Слушането на няколко любими мелодии, ще помогне за успокояване на вашите болки, според неотдавнашно проучване в списание PLoS One. Изследователите прилагат топлината на кожата на хората, за да предизвикат дискомфорт. Тези хора, които са си тананикали любимите песни, съобщили, за по-малко болка, отколкото тези, които слушали други звуци или просто са стояли на тишина, дори когато изследователите са контролирали плацебо ефекта.
След като са дали на хората с постоянно главоболие шанс да опитат мускулни релаксанти или акупресура, изследователите в друго проучване, направено през 2010 г. установили, че доброволците, в групата, която се подложила на акупресура изпитват по-малко болка, отколкото тези, лекувани с хапчета. Опитайте: Когато почувствате, че главоболието се появява с пълна сила, приложете постоянен натиск с двата палеца в основата на главата си от двете страни на гръбначния стълб и „изключвайте“ и „включвайте“, докато се почувствате по-добре.
Друго, което ще ви помогне е да фантазирате за храна. Следващия път, когато имате убийствени менструални спазми, се опитайте да си представите шоколадов сладолед или перфектно приготвено картофено пюре, сочи проучване направено през 2008 г., което установило, че хранителната визуализация работи по-добре за облекчаване на болката, отколкото други неща, като природата или разходките.

Общо
Няколко трика, за да се справим с всякаква болка
Заглавие
Няколко трика, за да се справим с всякаква болка
Описание
Тананикането и слушането на любими песни успокоява болките
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker