Деца и родителиНовини

Откриха връзка между бременността и хъркането

Хъркането може да е предупреждение за здравословни проблеми

Проучването показва, че и жени, които са започнали да хъркат по време на бременността също са в риск да се случат и двата резултата, отколкото тези, които не хъркат въобще.
Проучването показва, че и жени, които са започнали да хъркат по време на бременността също са в риск да се случат и двата резултата, отколкото тези, които не хъркат въобще.

Хъркането в продължение на три или повече пъти седмично е предупредителен знак. Това са открили изследователи чрез най-голямото проучване, правено до момента във връзка с хъркането на майката и здравето на бебето в утробата й. Бременните, които хъркат често, може да родят по-малки бебета или са предразположени към Цезарово сечение.
Жените, които хъркат преди и по време на бременността, са с най-голям риск, те имат две трети по-голям шанс да родят дете с десет на сто от нормалното тегло при раждане в сравнение с жените, които не хъркат. Шансът да родят с планувано Цезарово сечение се увеличава два пъти.
Проучването показва, че и жени, които са започнали да хъркат по време на бременността, също са в риск бебето им да не се появи на бял свят по нормален начин или то да е с ниско тегло.
Хъркането може да бъде предупредителен знак за здравословни проблеми като обструктивна сънна апнея, проблем с дишането, което пък понижава нивата на кислород в кръвта през нощта, както и високо кръвно налягане и риск от прееклампсия, обясняват изследователите.
Изследването е направено на 1673 бременни жени и е публикувано във вестник Sleep. То е установило, че 35 процента от жените съобщават за обичайно хъркане по време на бременност.
Д-р Луиз О’Брайън от университета в Мичиган, ръководител на изследването, заявява: „Ние открихме, че хронично хъркане е свързано както с по-малките бебета и цезаровото сечение, дори и след като се отчетат други рискови фактори. Това показва, че ние имаме възможност за скрининг на бременни жени за проблеми с дишането по време на сън, което може да ги изложи на риск при раждането“.
„Ако можем да идентифицираме рисковете по време на бременността, които могат да се лекуват, като обструктивната сънна апнея, то може да се намали и честотата на малките бебета, цезаровото сечение и евентуално приемане в Неонатологичното интензивно отделение, това не само ще подобри дългосрочните ползи за здравето на новородените, но и ще намали разходите.“, категорична е д-р О’Брайън.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker