Новини

Нов подход в лечението на зъби при кариеси

Много хора вярват, че дори и най-малкия признак на кариес дава основание за пломба

Добра новина за тези, които се страхуват от инструментите на зъболекаря: ново изследване показва, че подход, в който не се използват зъболекарски инструменти може да спре кариес в много случаи.
Добра новина за тези, които се страхуват от инструментите на зъболекаря: ново изследване показва, че подход, в който не се използват зъболекарски инструменти може да спре кариеси в много случаи.

Добра новина за тези, които се страхуват от инструментите на зъболекаря: ново изследване показва, че подход, в който не се използват зъболекарски инструменти може да спре кариеси в много случаи.
Седем-годишно проучване на един австралийски екип е установил, че необходимостта от пломби падна с 30 до 50 процента, ако пациентите използват превантивни грижи след първите признаци на кариес. „Не е нужно пациентите да слагат пломби, защото в много случай на кариеси те не са нужни“, заявява водещият автор на проучването Уендъл Еванс, доцент в Университета в Сидни пред пресата.
Констатациите подчертават „необходимостта от съществена промяна в начина на третиране на кариесите от зъболекарите,“ смята той.
Много хора вярват, че дори и най-малкия признак на кариес дава основание за пломба. Но Евънс заявява, че кариеса не винаги прогресира и често се развива по-бавно, отколкото широко се смята. „Например, на кариеса му отнема средно от четири до осем години да напредне от външния слой на зъба (емайл) към вътрешния слой (дентин)“, казва той. „Това е достатъчно време за кариесите да бъдат открити и третирани, преди да се превърне в кухина и да изисква пломба.“
Подходът „без инструменти“, разработен от Еванс и колегите му има четири аспекта: прилагане на най-високата концентрация на флуорид до мястото на кариеса; внимание към умението за миене на зъбите вкъщи; не на междинните хранения с снаксове или напитки с добавена захар; и редовен мониторинг. Тестовете на този подход на пациенти с редица общи стоматологични практики „показват, че началото на разрушаването на зъба може да бъде спряно и обратимо, и че необходимостта от пробиване и запълване е намален драстично“, споделя Евънс.
Но дали страховитата машинка на зъболекаря ще излезе от употреба? Не и в скоро време, казва Евънс, защото напредналите кухини трябва да бъдат запълнени. И все пак, “ един зъб трябва да бъде пробиван и запълнен, където вече е очевидна вече кухината в зъба“, допълва той.
Двама зъболекари в Съединените щати заявяват, че подходът „без инструменти“ има някои заслуги, а в някои случаи вече се използва. „Това е стандартен подход за тези деца, които са идентифицирани с висок риск от кариес“, казва д-р Пол Креспи, директор на педиатричното отделение по дентална медицина в Медицински център „Коен“ в Ню Хайд Парк, Ню Йорк. „Тези пациенти са лекувани с флуоридни лакове, промяна на диетата, и терапевтични стоматологични материали, които са в състояние да обърнат зъбния кариес, без да се поставят пломби.“ Той отбеляза също, че през април, Американската администрация по храните и лекарствата е одобрила съединението натриев флуорид диамин, което може да отмени или да спре „значителни“ кухини без да е необходимо зъба да бъде пробиван.
Д-р Джон Пфейл е председател на катедрата по стоматология в медицнския център „Маунт Синай“ и „Айкан“ училището по медицина в „ Маунт Синай“ в Ню Йорк. Той се съгласява, че образуването на кухини в зъбите „е напълно предотвратимо заболяване чрез правилна орална хигиена и здравословни хранителни навици.“
Въпреки това, той отбелязва, че проучването има някои недостатъци. Например, около половината от 22-те стоматологични практики, първоначално записани в проучването отпаднали преди края на проучването. Според Пфейл, превенцията разчита до голяма степен на пациента да следва инструкциите на зъболекар, що се отнася до миенето, хранителните навици, както и други практики. Това не винаги е лесно, тъй като „съвременната култура води до развитието на сладките и напитките, повече от всякога“, завързва Пфейл. „Днес, да накарате хората да прилагат подходящи хигиенни навици е едно от най-големите предизвикателства пред стоматолозите“, обяснява той.

Общо
Нов подход в лечението на зъби при кариеси
Заглавие
Нов подход в лечението на зъби при кариеси
Описание
Много хора вярват, че дори и най-малкия признак на кариес дава основание за пломба.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker