Новини

С фотографска изложба на свои болница „Майчин дом” посреща 111-ия си рожден ден

Пиарът Краси Пастирова показва кадри от самолет и балон, а д-р Елена Павлова – от далечни и непознати земи

С фотографска изложба на свои болница „Майчин дом” посреща 111-ия си рожден ден.
С фотографска изложба на свои болница „Майчин дом” посреща 111-ия си рожден ден.

Фотосите от изложбата на Красимира Пастирова “Небе назаем”, която за първи път беше показана в Русе, ще украсят най-голямата и стара акушеро-гинекологична болница в България – „Майчин дом” в София. До тях ще подреди своите фотографии, обединени под заглавието „Непознатата земя”, д-р Елена Павлова.
Съвместната експозиция на двете дами се открива днес в 11 часа във фоайето на медицинското заведение, а поводът е неговата 111-та годишнина.
Акушер-гинеколъгът д-р Павлова ще прикове внимание с 24 кадъра от далечни и непознати земи като Монголия, Мозамбик, Занзибар, Зимбабве, Камбоджа, а пиарът на болницата Пастирова – с още толкова от полети със самолет и балон над Кападокия, Германия, Скандинавия, Австрия и… от родния Русе. Красив и нетрадиционен начин да си припомним, че за изкуството и за таланта няма граници, а също така, че в древността
медицината е била смятана за изкуство.
Час преди откриването на изложбата катедрата по АГ ще получи дарение от Деканата на Медицинския факултет на МУ-София- „Симулатор за оперативно завършване на раждането по вагинален път с използване на форцепс и вакуум” със софтуер и монитор. Придобивката ще допринесе за подобряване учебната дейност на студентите.
На този ден преди 111 години цар Фердинанд прерязва лентата на първата в България акушеро-гинекологична болница „Майчин дом”. Тя е построена благодарение на княгиня Мария-Луиза и дълги години носи нейното име, сочат историческите бележки.

Красив и нетрадиционен начин да си припомним, че за изкуството и за таланта няма граници, а също така, че в древността  медицината е била смятана за изкуство.
Красив и нетрадиционен начин да си припомним, че за изкуството и за таланта няма граници, а също така, че в древността
медицината е била смятана за изкуство.

В рамките на новоизградената сграда тогава има три отделения с общо 40 легла – 20 акушерски и 20 гинекологични. Днес „Майчин дом” разполага с 390 легла, като 110 от тях са за новородените.
От началото на годината до юбилейната дата родените бебета са 3648, от тях 1890 момчета и 1758 момичета. Близнаците са 140, а тризнаците – 2. Постъпилите пациентки във всички клиники на болницата, са общо 13 860, отчитат от ръководството.
На фона на понижената раждаемост за цялата страна, през последните 5 години болницата продължава да бележи ръст, обяви с гордост изп. директор на „Майчин дом” проф. Виктор Златков.
Шефът на болницата е горд не само с професионалните постижения на своя персонал, но и с артистичните му превъплъщения. Негова е идеята двете дами да покажат своите прекрасни снимки в този паметен ден в болницата. А тя му хрумва, след като научава, че неговата пиарка Краси Пастирова е спечелила награда на конкурса „Запази духа на Русе” в родното си място и правото от 1 до 15 ноември да подреди самостоятелна изложба под надслов „Небе назаем”.
„Небето” на Краси и „земята” на д-р Павлова прекрасно се съчетават, освен това приключенският дух на двете дами подхожда много на живота, който се ражда в болницата.

Общо
С фотографска изложба на свои болница „Майчин дом” посреща 111-ия си рожден ден
Заглавие
С фотографска изложба на свои болница „Майчин дом” посреща 111-ия си рожден ден
Описание
Пиарът Краси Пастирова показва кадри от самолет и балон, а д-р Елена Павлова – от далечни и непознати земи
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker