Новини

Протеин, който предпазва от Алцхаймер

Съществуващите лекарства за лечение на болестта Алцхаймер не са много ефективни

Страх от болестта Алцхаймер.
Ново изследване показва, че протеин в мозъка е ключът към забавяне развитието на болестта Алцхаймер.

Ново изследване показва, че протеин в мозъка е ключът към забавяне развитието на болестта Алцхаймер. А увеличаването на този протеин може да бъде толкова просто колкото увеличаването на упражненията и социалната дейност, казват експерти.
Протеинът е кодиран от ген, извлечен от мозъка невротрофичен фактор, или ИМНФ. Изследователите установили, че възрастните хора с най-високи нива на функция на този ген, загубвали паметта си и мисленето с 50% по-бавно, отколкото тези с най-ниските нива. „Това, което е хубавото на това проучване е, че ние показахме, че ИМНФ, който е ангажиран с оцеляването на мозъчната клетка, може да предпази от деменция„, казва водещият изследовател д-р Арон Букман. Той е професор в катедрата по неврологични науки в Медицинския център „Ръш“ в Чикаго.
Генът бил защитен въпреки плаките и мозъчните плетеници, отличителните белези на болестта Алцхаймер, съобщава Букман. „Ако имате високи нива на ИМНФ, може да нямате умствения спад, които имат хората с ниски нива, дори и ако имате плаки и възли“, отбелязва той.
За да се изследва ефектът на извлечения от мозъка невротрофичен фактор на деменция, екипът на Букман наблюдавал 535 души, на средна възраст около 81 години, до смъртта им.
Средно около шест години, учените изследвали мисленето и умствените уменията на участниците редовно. След смъртта им, те изследвани нивата на невротрофичния фактор в мозъка. След това сравнили двата набора от резултати, за да се види как нивата на ИМНФ се свързват с намаляването на паметта и мисловните умения.
Дори хората с най-много плаки и плетеници, но най-високите нива на ИМНФ имали по-бавно умствено отклонение в сравнение с тези с най-ниските нива на гена, е изводът на изследователите. Докладът е публикуван 27 януари онлайн в списание „Неврология“.
Мишел Шнайдер Беери, доцент по психиатрия в училището по медицина на болницата „Синай“ в Ню Йорк, разгледала резултатите по-предпазливо.
Новото изследване показва връзката между генът на невротрофичният фактор и по-бавното умствено отклонение, а не, че този протеин е причина за забавянето, казва Беери, която е написала придружаваща статия за списанието. И все пак, това изследване може да бъде стъпка в правилната посока и в „мисленето как това може да промени хода на болестта Алцхаймер до нещо, което не те кара да изгубиш себе си“, казва Беери.
Съществуващите лекарства за лечение на болестта Алцхаймер не са много ефективни, добавя професорът по психиатрия. „Може да има нови медикаменти в бъдеще, които да повишат нивата на гена на невротрофичния фактор и евентуално да намалят развитието на болестта на Алцхаймер“, казва специалистът.
Ако се потвърдят допълнителните изследвания, Букман мисли, че тези констатации могат да навлязат в „съвсем различен подход по отношение на застаряването на населението.“ Традиционно, изследователите търсят начини за лечение на плаките и възлите в мозъка и други опустошения, които оставя след себе си болестта на Алцхаймер. „Това до сега не е дало голям успех“, казва той.
Идеята на Букман се фокусира върху увеличаване на размера на невротрофичния фактор на мозъка. „Това може да бъде начин за лечение и забавяне на скоростта на умствените отклонения, дори и ако не можем да се отървем от патологията на болестта Алцхаймер в мозъка“, допълва още специалистът.
Не е известно защо един човек, естествено има високи нива на гена, а друг не, заявява Букман. Въпреки това, проучвания са установили, че целите в живота, социалното взаимодействие, образованието, спортът могат да повишат нивата на протеина и „да осигурят известна защита срещу патологията на Алцхаймер“, казва още професорът.
Следващата стъпка е да се намери начин да се повиши нивото на протеина. Може да е лекарство или промяна в поведението. Но, на каква възраст, тази промяна в начина на живот трябва да започне или какви биха били последиците от едно такова лекарство все още не известно, споделя той.
Беери посочва, че физическите упражнения доказано, увеличават нивата на невротрофичния фактор в кръвта, но заявява, че връзка между нивата на протеина в кръвта и в мозъка не е установена. Упражненията и стимулиращи мозъчни дейности не могат да навредят, казва тя. „Не пречи да опитате“, завършва доцентът по психиатрия.

Общо
Протеин, който предпазва от Алцхаймер
Заглавие
Протеин, който предпазва от Алцхаймер
Описание
Съществуващите лекарства за лечение на болестта Алцхаймер не са много ефективни.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker