Новини

Световноизвестен хирург оперира в УМБАЛ „Софиямед“

Болницата разкрива център по хирургия на ръката и реконструктивна хирургия

Световно известеният хирург проф. д-р Роберт Шмитхамер и доц. д-р Маргарита Кътева с малкия Димитър.
Световно известеният хирург проф. д-р Роберт Шмитхамер и доц. д-р Маргарита Кътева с малкия Димитър.

Доайенът на периферните неврохирургични операции- проф. д-р Роберт Шмитхамер от „Милези център“- Виена бе на специално посещение в университетска болница „Софиямед“. Поводът за визитата на изтъкнатият лекар бе откриването на Специализиран център по хирургия на ръката и реконструктивна хирургия в болничното заведение, както и операцията на 1-годишно бебе с напълно изтръгнат мишничен сплит, която проф. Шмитхамер направи заедно с ръководителя на новооснования център – доц. д-р Маргарита Кътева.
Българският специалист отбелязва, че средностатистически в България ежегодно се раждат около 200 деца с травма на мишничния нервен сплит (акушерска парализа), отговорен за функцията и жизнеспособността на горния крайник и припомня, че ранното оперативно лечение на такава повреда на периферните нерви както при деца, така и при възрастни е утвърдена техника в световната медицинска практика. Доц. Кътева прилага най-съвременните хирургични методи у нас от 2008 г., черпейки опит от един от създателите на този вид хирургия в света- проф. Милези и неговия последовател –проф. Шмитхамер, с когото оперира във Виена.
По повод поредната си визита в България проф. Шмитхамер отбелязва, че съвместната му работа с доц. Кътева у нас и във Виена е истинско удоволствие, а общата им цел е подобни операции като на 1-годишния Димитър да се правят рутинно и в България. „Мое задължение и отговорност като председател на Българското дружество по хирургия на ръката, е в България да се създаде мрежа от високо подготвени специалисти в тази област, които да упражняват този много особен вид хирургия. Амбицията ми, с откриването на Центъра по хирургия на ръката и реконструктивна хирургия в УМБАЛ „Софиямед“, е той да се превърне и в национален център за лечение на пациенти с увреждания на крайниците. Във връзка с това от месец февруари стартираме и специализиран курс като високоспециализирана дейност с водещи лектори в тази област“, коментира доц. Кътева.
В новия център в УМБАЛ „Софиямед“ ще се извършват и операции за възстановяване на липсващи след травма меки тъкани и кости на горните и долни крайници чрез използване на трансплантати по най-съвременните микрохирургични методи.

Общо
Световно известен хирург оперира в УМБАЛ „Софиямед“
Заглавие
Световно известен хирург оперира в УМБАЛ „Софиямед“
Описание
Болницата разкрива център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker