Новини

Отваря врати Академия за младежи в неравностойно положение

Шеф Майк Купър има мечта да пренесе английския дух на територията на цяла България

Академия за младежи в неравностойно положение смята да създаде в Русе майстор-готвачът от Великобритания Майк Купър.
Академия за младежи в неравностойно положение смята да създаде в Русе майстор-готвачът от Великобритания Майк Купър.

 

Академия за младежи в неравностойно положение смята да създаде в Русе майстор-готвачът от Великобритания Майк Купър. В нея младите хора ще имат възможност да изучават тайните на готварството и сладкарството. Към центъра ще отвори врати и „Феникс кафе“. В него ще се предлагат сладкиши, ястия и хляб, производство на младите хора. Това съобщи днес самият Майк Купър на пресконференция в дунавския град. Зам.-кметът д-р Страхил Карапчански заяви подкрепата на Общината и сподели, че това е една изключително впечатляваща идея. Този проект ще даде възможност на младежите в неравностойно положение да получат нови знания и умения, които ще им помогнат да се реализират на трудовия пазар. Идеална база за създаването на обучителния център е затвореното училище в Средна кула, което Общината е готова да предостави.
Майк Купър е успешен майстор-готвач от Великобритания и дългогодишен директор на един от най-престижните колежи по хотелиерство и ресторантьорство на Острова – City College в Норич. Един ден съдбата го довежда в България и вече няколко години той е тук. „Кафе за доброта“ – така самоопределя той своята осъществена мечта – „Феникс кафе“.
Преди по-малко от две години Купър прилага своята идея и дава възможност на деца и младежи в неравностойно положение да се развиват и да придобиват трудови навици, като отваря едно необикновено кафе във Видин. Повлиян от безперспективността в живота на юношите от домовете, англичанинът, заедно със своята съпруга, напуска Великобритания и създава благотворителна фондация „Феникс Инспайър“. Целта на организацията е да приобщи децата в неравностойно положение към обществения живот, като им създаде трайни работни навици в областта на кулинарията, ресторантъорството и познанието по чужд език и математика.
През годините Майк учи усилено български език и преподава готварство на подрастващите от социалните заведения в Ново село и Грамада, като постепенно ги въвежда в богатия свят на кулинарията, а съпругата му води с тях часове по английски. Вече година и половина във Видин работи „Феникс кафе“, а в него посетителите могат да усетят уханието на ароматни супи, прясно изпечени закуски, хляб, сладкиши. Малкото заведение е с чудесно оборудвана (най-вече с дарения) кухня, намира се точно на пазара във Видин и си има редовни клиенти. Освен, че се наслаждават на вкусните английски кифлички, пайове, чийзкейкове, кишове, сандвичи с домашен хляб и всеки ден различна супа, те весело разговарят на англо-български или българо-английски с винаги усмихнатия под шефската шапка Майк.
Главното предназначение на заведението е да осигурява терен за обучение и работа в реални условия на юношите в неравностойно положение от района. Голямата мечта на Шеф Купър е да пренесе английския дух на територията на цяла България и във всеки град да заработи едно такова кафе на добротата.
Идеята на професионалния готвач е, когато „Феникс кафе“ отвори врати и в Русе, там да работят 12 младежи в неравностойно положение. Обучението им ще се състои от две части. В първата младежите ще развиват своите знания и умения в тренировъчния център, а след това ще усъвършенстват наученото в реална работна обстановка в кафенето, разделени на две групи. В продължение на месец половината от тях ще се обучават в тренировъчния център, а другата половина – в кафенето, след което групите ще разменят своите места. Идеята е с времето броят на обучаващите се да нараства.
Днес британецът е в Русе с надеждата, че ще успее да открие съмишленици на своята идея. Той избира нашия град, защото Русе е красив и със силно развита мрежа от социални услуги. С подкрепата на Общината първата стъпка по осъществяването на социалната идея е извървяна, като проблемът с помещението за обучителния център е на път да бъде решен. Следваща стъпка в мисията на Купър е намирането на подходящо и комуникативно място за изграждане на „Феникс кафе“ в Русе. Той споделя, че целта не е да се изкарват пари, а да се инвестира в развитието на знания и умения, които да се надграждат на реално работно място.

Общо
Отваря врати Академия за младежи в неравностойно положение
Заглавие
Отваря врати Академия за младежи в неравностойно положение
Описание
Шеф Майк Купър има мечта да пренесе английския дух на територията на цяла България
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker