Начало - Новини - Отваря врати Академия за младежи в неравностойно положение

Отваря врати Академия за младежи в неравностойно положение

Шеф Майк Купър има мечта да пренесе английския дух на територията на цяла България

Академия за младежи в неравностойно положение смята да създаде в Русе майстор-готвачът от Великобритания Майк Купър.

Академия за младежи в неравностойно положение смята да създаде в Русе майстор-готвачът от Великобритания Майк Купър.

 

Академия за младежи в неравностойно положение смята да създаде в Русе майстор-готвачът от Великобритания Майк Купър. В нея младите хора ще имат възможност да изучават тайните на готварството и сладкарството. Към центъра ще отвори врати и „Феникс кафе“. В него ще се предлагат сладкиши, ястия и хляб, производство на младите хора. Това съобщи днес самият Майк Купър на пресконференция в дунавския град. Зам.-кметът д-р Страхил Карапчански заяви подкрепата на Общината и сподели, че това е една изключително впечатляваща идея. Този проект ще даде възможност на младежите в неравностойно положение да получат нови знания и умения, които ще им помогнат да се реализират на трудовия пазар. Идеална база за създаването на обучителния център е затвореното училище в Средна кула, което Общината е готова да предостави.
Майк Купър е успешен майстор-готвач от Великобритания и дългогодишен директор на един от най-престижните колежи по хотелиерство и ресторантьорство на Острова – City College в Норич. Един ден съдбата го довежда в България и вече няколко години той е тук. „Кафе за доброта“ – така самоопределя той своята осъществена мечта – „Феникс кафе“.
Преди по-малко от две години Купър прилага своята идея и дава възможност на деца и младежи в неравностойно положение да се развиват и да придобиват трудови навици, като отваря едно необикновено кафе във Видин. Повлиян от безперспективността в живота на юношите от домовете, англичанинът, заедно със своята съпруга, напуска Великобритания и създава благотворителна фондация „Феникс Инспайър“. Целта на организацията е да приобщи децата в неравностойно положение към обществения живот, като им създаде трайни работни навици в областта на кулинарията, ресторантъорството и познанието по чужд език и математика.
През годините Майк учи усилено български език и преподава готварство на подрастващите от социалните заведения в Ново село и Грамада, като постепенно ги въвежда в богатия свят на кулинарията, а съпругата му води с тях часове по английски. Вече година и половина във Видин работи „Феникс кафе“, а в него посетителите могат да усетят уханието на ароматни супи, прясно изпечени закуски, хляб, сладкиши. Малкото заведение е с чудесно оборудвана (най-вече с дарения) кухня, намира се точно на пазара във Видин и си има редовни клиенти. Освен, че се наслаждават на вкусните английски кифлички, пайове, чийзкейкове, кишове, сандвичи с домашен хляб и всеки ден различна супа, те весело разговарят на англо-български или българо-английски с винаги усмихнатия под шефската шапка Майк.
Главното предназначение на заведението е да осигурява терен за обучение и работа в реални условия на юношите в неравностойно положение от района. Голямата мечта на Шеф Купър е да пренесе английския дух на територията на цяла България и във всеки град да заработи едно такова кафе на добротата.
Идеята на професионалния готвач е, когато „Феникс кафе“ отвори врати и в Русе, там да работят 12 младежи в неравностойно положение. Обучението им ще се състои от две части. В първата младежите ще развиват своите знания и умения в тренировъчния център, а след това ще усъвършенстват наученото в реална работна обстановка в кафенето, разделени на две групи. В продължение на месец половината от тях ще се обучават в тренировъчния център, а другата половина – в кафенето, след което групите ще разменят своите места. Идеята е с времето броят на обучаващите се да нараства.
Днес британецът е в Русе с надеждата, че ще успее да открие съмишленици на своята идея. Той избира нашия град, защото Русе е красив и със силно развита мрежа от социални услуги. С подкрепата на Общината първата стъпка по осъществяването на социалната идея е извървяна, като проблемът с помещението за обучителния център е на път да бъде решен. Следваща стъпка в мисията на Купър е намирането на подходящо и комуникативно място за изграждане на „Феникс кафе“ в Русе. Той споделя, че целта не е да се изкарват пари, а да се инвестира в развитието на знания и умения, които да се надграждат на реално работно място.

Отваря врати Академия за младежи в неравностойно положение
Шеф Майк Купър има мечта да пренесе английския дух на територията на цяла България

Коментари

Преминете на горе