Деца и родителиНовини

Осиновители и приемни родители си дадоха кураж на годишна среща в социалния комплекс

 Особено важни са срещите за самотни приемни родители, които се нуждаят от кураж, който им дават други като тях
Особено важни са срещите за самотни приемни родители, които се нуждаят от кураж, който им дават други като тях

Родители-осиновители, кандидат-осиновители, приемни родители и деца се събраха на годишна среща в Комплекса за социални услуги-Русе. Инициативата е по повод Националния информационен ден за осиновяването и се организира за пета поредна година.

Тази неделя залите и коридорите на социалния комплекс се превърнаха в ателиета за творческа работа, в която по желание се включваха майки и деца. Всяко осиновено или приемно дете влизаше със специален „билет“, на който родителят или осиновителят попълваше в кое от ателиетата ще се включат. Така заедно с други като тях, над 40 майки и 25 деца рисуваха, правиха бижута, репетираха сценки, пяха песнички. А най-малките участници, които бяха в колички, просто гледаха с любопитство наоколо. Срещите на осиновители и приемни родители са изключително ценни, защото на тях се събират, хора, които имат нужда да общуват и обменят опит, уточниха специалисти от Комплекса за социални услуги. Особено важни са срещите за самотни приемни родители, които се нуждаят от кураж, който им дават други като тях, приели предизвикателството да станат родители на деца от дом, добавят те.
На срещата в комплекса бе поканена и Десислава Божкова, автор на книгата Осиновяването. Младата жена, която е психотерапевт, се включи заедно с майките в творческата работа, като отговаряше на техни въпроси и ги консултираше.
Забавленията продължиха в салона, където бе разположено ателието „Ам-ам“. Малки и големи ги очакваше почерпка с торта, поръчана специално за петата годишна среща „Приятели на осиновяването“.
Комплексът за социални услуги в Русе работи по направление „Осиновяване“ още от създаването си през 2006 година. През първите три години от работата, над 30 семейства-кандидат осиновители, минават по свое желание през обучение. През 2007-а в комплекса е създадена и първата поддържаща група на кандидат осиновителите и осиновителите, която съществува и в момента. В периода 2011-2014-а година над сто семейства минават обучение за кандидат- осиновители в комплекса. Създадена е и поддържаща група на осиновителите, която съществува и работи вече седма година. Групата се събира всеки месец, за да обменя опит и си оказва подкрепа.
От социалния комплекс уточняват, че осиновените деца през годините са на възраст от 6 месеца до 8 години.

Валентина КАРАДЖОВА

Общо
Осиновители и приемни родители си дадоха кураж на годишна среща в социалния комплекс
Заглавие
Осиновители и приемни родители си дадоха кураж на годишна среща в социалния комплекс
Описание
Родители-осиновители, кандидат-осиновители, приемни родители и деца се събраха на годишна среща в Комплекса за социални услуги-Русе
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker