МедицинатаНовини

Утвържденията – кратки положителни мисловни форми

Те трябва да са в сегашно време, единствено число и в първо лице

Утвържденията са вид самовнушение, което въздейства върху подсъзнанието ни и след време се превръщат в наши убеждения.
Утвържденията са вид самовнушение, което въздейства върху подсъзнанието ни и след време се превръщат в наши убеждения.

Какво представляват утвържденията? Те са кратки положителни мисловни форми, които си повтаряме наум, на глас, а дори и под формата на песен. Каква е целта на едно утвърждение, обаче? За да е успешно, трябва да се освободим от старите модели и да създадем чисто нови положителни и успешни нагласи. Естествено, постоянството в този случай е всичко. Най-добре е да ги практикуваме вечер преди да заспим или сутринта, когато сме се събудили, но още не сме станали.
Ефектът е голям, когато повтаряме многократно утвържденията, защото те пренастройват нашето подсъзнание и всъщност представляват автотренинг и вид самовнушение. За да са успешни, е задължително да са в сегашно време, първо лице, единствено число. Само така можем да създадем вътрешна убеденост и да вярваме в това, с което сме се заели.
Например:
Аз съм здрав и пълен с енергия.
Аз съм обичан.
Аз съм силен и уверен.
Утвържденията са вид самовнушения, които въздействат върху подсъзнанието ни и след време се превръщат в наши убеждения. А когато това стане, тези убеждения започват да творят действителността ни.
Какво трябва да знаем за Утвържденията?
Важното е да се помни, че това, което ние приемаме за вярно, се превръща в наша реалност. Обстоятелствата се стичат така, че попадаме на хора и ситуации, потвърждаващи нашите убеждения.

Аз съм силен и уверен.
Аз съм силен и уверен.

За да се превърне едно утвърждение в наше убеждение, е необходимо време. То трябва да се повтаря поне 20 пъти сутрин и вечер и е необходимо време докато „узрее“ и се превърне в наше убеждение. Има много публикации на тази тема, в които авторите сравняват превръщането на утвържденията в убеждения с отглеждането на градина – утвържденията са малки семенца, които посяваме и са необходими много грижи и търпение докато израстат и станат големи и силни, докато разцъфтят и пуснат корени в подсъзнанието ни. Старите убеждения пък са като плевели, които трябва да бъдат изкоренени. Не можем да очакваме мигновена промяна. Най-добре този процес е илюстриран от Джон Кехоу, който представя на нашето внимание следната аналогия:
„Видимата светлина на звезда, отдалечена от нас на стотици милиарди години, всъщност е светлината, излъчена от нея преди стотици години. Тази звезда може да е избухнала преди 25 години, но ние все още виждаме нейната светлина и ще я виждаме още 75 години, макар самата звезда отдавна да е престанала да съществува.“
Тук трябва да обърнем внимание на това, че утвърждението в никакъв случай няма да подейства върху други хора. Чрез него ние успяваме да въздействаме върху нашето подсъзнание, но не можем да променим подсъзнанието на другите. Например – не можем да кажем: „Стоян/Георги е влюбен в мен“. Единственото, което можем да направим, е следното утвърждение: „Аз съм обичана от човек, който…“ (и да изредим качествата, които искаме да има този човек). По този начин ние започваме да привличаме хора, които отговарят на нашите предпочитания, но това може да не е Стоян. Всеки човек има свой път, свои уроци и не можем да се намесваме в личното пространство на другите. А и може би не точно този човек е най-подходящият за нас…
Трябва да обърнем внимание на това, че утвържденията не са отричане на действителността. Точно обратното, за да станат реалност, първо трябва да приемем ситуацията, пред която сме се изправили такава, каквато е. В момента положението може да не е добро, и ние да не сме достатъчно уверени, че нямаме пари, че се чувстваме зле. Ако трябва – изживейте болката, излейте гнева, поплачете, за да освободите място за нови радости. :) Ако се чувстваме зле, ако изпитваме гняв, няма да ни помогне само като си повтаряме – „чувствам се добре“. Необходимо е да изживеем чувствата си, да освободим гнева, да поговорим с някого или да напишем това, което ни измъчва. Можем просто да признаем това, което изпитваме и да го „наблюдаваме“ – да усетим как тъгата, гневът, страхът преминават през нас и после напускат тялото ни.
Ето някои утвърждения, които можете да приемете за своя истина:
Аз съм здрав и пълен с енергия.
• Аз обичам и съм обичан. Заобиколен съм с обичащи хора.
• Винаги съм Божествено закрилян и напътстван.
• Всичко, което ми е нужно, идва при мен в най-подходящия момент и място.
• Всичко е наред в моя свят. Моят свят се грижи за мен.
• Аз успявам във всичко.
• Винаги взимам правилните решения.
• Всичко се случва по най-съвършения за мен начин.
Утвържденията може да са и за благополучие:
• Имам достатъчно пари за всичко, което ми е нужно.
• Колкото повече пари давам, толкова повече се връщат при мен.
• Във Вселената има изобилие. Има безброй пътища, по които парите идват при мен.
И разбира се – универсалното утвърждение на Джон Кехоу:
• Всеки ден, във всяко едно отношение, положението става все по-добро и по-добро.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker