Новини

Споразумение за ваксини за три години напред

Реваксинацията на шестгодишните деца е проблем, който търпи отлагане

Ще има ново споразумение за доставка на ваксини за следващите три години, заяви министър Ненков.
Ще има ново споразумение за доставка на ваксини за следващите три години, заяви министър Ненков.

Ново споразумение за доставка на ваксини за следващите три години подготвят от Министерството на здравеопазването. Това съобщи вчера служебният здравен министър Мирослав Ненков по време на изслушването си в парламента по повод проблемите с изпълнението на задължителния имунизационен календар.
Според споразумението производителят, който спечели обществената поръчка, ще трябва да осигурява ваксини за следващите три години. „В това рамково споразумение ще запишем какво ще ни трябва в следващите три години като брой ваксини, така че производителите да не бъдат и да имат готовност“, пояснява още Ненков.
Министърът признава, че има проблем с поставянето на наличната четиривалентна ваксина. По неговите думи общопрактикуващите лекари отказват да ваксинират децата с нея. Според него едва 47,59% са децата, които са били обхванати през периода юли-септември, което е твърде нисък процент в сравнение на предишните месеци, когато са ваксинирани около 87-90 на сто. Проблемът е изцяло организационен. Това е мнението на министъра, тъй като има налични четиривалентни ваксини, които могат да бъдат правени на новородени деца, но лекарите отказват да ги поставят. Лекари, отказали да ваксинират деца с четиривалентните ваксини, вече са глобени. Проблем има и с реваксинацията на шестгодишните деца, но според министъра, той търпи отлагане с месеци.
За да бъдат решени проблемите, а и за да няма такива в бъдеще, д-р Ненков направи предложение в разпоредбите за имунизационния календар да се записва срещу кои болести се ваксинират децата и да не се уточнява с какъв вид ваксина ще се ваксинират.
Също вчера здравното ведомство е пуснало нова обществена поръчка за шествалентна ваксина по Закона за обществените поръчка като договаряне без обявление. Да участват в нея са поканени всички доставчици на шествалентната ваксина – „ГлаксоСмитКлайн“ в качеството му на доставчик, „Соломед“ (представител на производителя „Санофи“) и „Алвоген Фарма България“ (представител на производителя „ГлаксоСмитКлайн“). Стойността на поръчката според прогнозите е за около 9,2 милиона лв. без ДДС.

източник: Dnes.bg

Споразумение за ваксини за три години напред
Реваксинацията на шестгодишните деца е проблем, който търпи отлагане

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker