Новини

Айкидо – пътят на хармоничната сила

Учителят на Стивън Сегал в японското бойно изкуство: Можем да променим посоката на агресията, нужен е самоконтрол

Друг принцип е да се научиш на самозащита, без да си агресивен.
Сенсей Сато обяснява, че един от основните принципи е да се научиш да се справяш сам с всичко, което животът поднася.

Път на хармоничната сила – така се превежда името на японското бойно изкуство айкидо. То се изписва с йероглифите „ай“ (съразмерност, хармония, любов), „ки“( енергия), и „до“(път). Освен метод за самоотбрана, то е също начин за физическо и духовно самоусъвършенстване. Тайната на айкидо е да се помириш със света и да изградиш с другите човешки същества едно семейство. То е средство за хармонизиране на самия себе си с движението на света и така да постигнеш съгласие със самия свят.
Въпреки че айкидо се базира на движения от древните школи Дайто-рю айки – джуцу и Иуама-рю кенджуцу, то няма състезателен характер. Какви са ръководните приципи на тази философия, обяснява сенсей Сато, учителят на Стивън Сегал по айкидо, пред д-р Неделя Щонова в предаването по бТВ „Преди обед“. В айкидо няма опоненти, няма противопоставяне, болка, основната цел е да бъдеш добър, да си в храмония, казва той. И обяснява, че понеже човек е част от вселената, да разруши живота си, означава да разруши част от вселената. С раждането си човек получава ключ към съвършенство и най-важният дълг на всеки човек е да използва този ключ, който се намира в нашата сила да творим.
Сенсей Сато обяснява, че един от основните принципи е да се научиш да се справяш сам с всичко, което животът поднася. И по време на този процес да откриеш хамонията и божественото в теб. Друг принцип е свързан с овладяване на себеконтрола и себеизявяването Умение за работа с другите хора , изучаването на айкидо изисква от ученика да развие чувствителност към другите хора, да си загрижен за тях, както по време на тренировка, така и в живота. Друг принцип е да се научиш на самозащита, без да си агресивен. Сенсей Сато говори за това, че ние се учим и можем да избираме каква да бъде нашата реакция и това да променим посоката на агресията е една от големите айкидо метафори за живота. Навсякъде около нас има конфрикти, но ние трябва да се учим как да ги овладяваме, вместо да полудяваме или да ставаме агресивни.

В нашия забързан свят, често на хората им се налага да вършат няколко неща едновременно. Става дума за тъй наречения мултитаскинг. Според сенсей Сато това е вредно. Неговият съвет е да се фокусираме върху едно нещо, докато не го завършим. Учителят на Сегал казва: „Много е трудно да дадеш 100 % от себе си, когато скачаш от на задача на задача. Успехът винаги е функция на съсредоточаването и другото много важно нещо в айкидо е върху какво точно се съсредоточаваш – върху проблемите, пречките, конфликтните точки или продължаваш да пазиш целта, посоката или имаш съсредоточение върху голямата картина. Начинът да напредва и да се усъвършенства човек в каквото и да било е само един – да останеш дисциплиниран и да практикуваш всеки ден. Ако правиш нещо веднъж веднъж в седмицата, или веднъж в месеца, никога няма да станеш майстор, но трябва да го виждаш като смисъл. Да се научиш да виждаш ясно и точно, не е толкова лесно, колкото изглежда. Първата задача на един начинаещ ученик е да се научи да вижда, да отвори съзнанието си за това, което виждат очите, да отвори духа си за по-дълбокия смисъл на техниката. Един айкидо воин трябва да развива физичесите си движения, умствената си и духовна проницателност.Трябва да се усъвършенствате чрез много повторения, повторението е велик учител, то ни учи да виждаме грешките.“
Впрочем ето как самият създател на айкидо Морихей Уешиба обяснява какви качества изискват техниките на това изкуство: „ В зависимост от обстоятелствата ти трява да си: твърд като диамант, гъвкав като върба, плавен като течението на реката или празен като небето.“ Според него в света на изкуството няма състезания, защото истинският воин е непобедим, понеже не се състеза с никого. Уешиба казва още, че да нанесеш поражение, означава да победиш собствения си противоречив ум. Той винаги напомнял на своите ученици: „Не забравяй: всеки има дух, който може да усъвършенства; тяло, което да тренира; и път, който да извърви.“
Дори да не тренираме айкидо, очевидно няма да е лошо да се поучим от неговите принципи, защото тогава със сигурност животът ни би станал по-хармоничен и по-добър.

Айкидо – пътят на хармоничната сила
Учителят на Стивън Сегал в японското бойно изкуство: Можем да променим посоката на агресията, нужен е самоконтрол.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker