Новини

Тревожни данни – 95% от българите с остеопороза не се лекуват

Консумацията на витамин Д, белтъчини, калций  и спорт ще предотвратят появата на заболяването

Тревожни данни - 95% от българите с остеопороза не се лекуват.
Тревожни данни – 95% от българите с остеопороза не се лекуват.

Днес отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Според последни данни 95% от българите с това заболяване не се лекуват. България е единствената членка на ЕС, в която реимбурсирането на медикаментите за лечение на остеопороза е 25%. За сравнение в останалите държави-членки обществените фондове поемат минимум 50% от необходимите средства. Тези тревожни новини бяха съобщени от ендокринолога доц. д-р Пламен Попиванов от УМБАЛ „Александровска“. Ниското ниво на реимбурсация на лечението на заболяването е причината за малкия брой хора, които се лекуват в България, допълва още специалистът. Обезпокоителен е и фактът, че рискът за настъпване на смърт до две години след настъпването на остеопорозна фрактура при възрастните хора се увеличава до около 7 пъти. Специалистът по ендокринология подчертава, че с лечението на остеопорозата човек има възможност да намали честотата на фрактурите с около 60%.
Често се случва така, че лекарите не могат да направят връзка между фрактури и остеопороза, а е много важно такива пациенти да бъдат изследвани често, проследявани и естествено лекувани. Необходимо е да знаете, че въпреки ефективните и безопасни медикаменти, когато става въпрос за остеопороза и нейното лечение, въпросът не приключва с изписването на лекарствата. Необходимо е да се спазват определени стъпки. Важно е да се преодолее дефицита на витамин Д и калций, хората, които страдат от това заболяване трябва да поддържат мускулната си маса с активен начин на живот и чак тогова да се включат и лекарствата.

Важно е да се преодолее дефицита на витамин Д и калций, хората, които страдат от това заболяване трябва да поддържат мускулната си маса с активен начин на живот и чак тогова да се включат и лекарствата.
Важно е да се преодолее дефицита на витамин Д и калций, хората, които страдат от това заболяване трябва да поддържат мускулната си маса с активен начин на живот и чак тогова да се включат и лекарствата.

Специалистите са на мнение, че за да се предотврати появата на остеопороза е необходимо дневно човек да консумира по 1000 милиграма калций, от 800 до 1000 единици витамин Д и белтъчини. Както знаете, калцият и белтъчините всеки човек може да си набави от млечните продукти и сусама. Друг подход, който човек може да предприеме в борбата с остеопорозата е най-малко 150 минути седмично аеробна активност за по-младите хора, а за възрастните хора – бързо ходене.
Известно е, че голяма част от хората в света приемат много малки количества Витамин Д. Дефицитът на този важен витамин сред българското население е 70%, а основният източник на витамин Д за организма е слънцето. Благодарение на витамин Д калцият се усвоява правилно и така човек може да се бори със заболяването. Когато обаче липсва плътността на костите намалява и се получават фрактури, и така се стига до ускоряване настъпването на остеопороза.
Колкото по-информиран е човек, толкова по-лесно може да се бори с това заболяване.

 

Източник: plovdivutre.bg

Общо
Тревожни данни - 95% от българите с остеопороза не се лекуват
Заглавие
Тревожни данни - 95% от българите с остеопороза не се лекуват
Описание
Консумацията на витамин Д, белтъчини, калций и спорт ще предотвратят появата на заболяването.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker