Новини

Алкохолът превъзнасян в модерната поп музика

Учени предупреждават: Това може да има тежки последствия

Алкохолът превъзнасян в модерната поп музика
Алкохолът превъзнасян в модерната поп музика

Текстовете на днешната популярна музика представят прекомерната употреба на алкохол като нещо забавно и полезно, дори препоръчват определени марки питиета, сочи изследване на Центъра за проучване на алкохола и младежта в Колежа за обществено здраве „Джон Хопкинс” в САЩ.

Изследването установява, че в половината от хип-хоп, рап, R & B и кънтри песните има препратки към конкретни марки текила, коняк , водка и уиски, но не и в рок песните.

Учените са притеснени, че музиката може да насърчава младите хора да злоупотребяват с алкохола, тъй като американските тийнейджъри прекарват по два часа и половина на ден в слушане на модерни парчета.  Екипът установил, че в поп текстовете пиенето винаги е представено в положителна светлина, а недостатъците му- алколизъм, насилие, лишаване от свбода- не се споменават. Често алкохолът и сексът вървят ръка за ръка. Изследвани са хитове от 2009 до 2011 година.

Авторите на проучването отбелязват, че 14 дългосрочни наблюдения са установили, че маркетингът на алкохол в средствата за масово осведомяване насърчава към пиене и увеличава употребата на по-големи количества алкохол. Те смятат, че превъзнасянето на алкохола  чрез поп музиката може да има трагични, непредвидими последици. Напомнят, че в САЩ всяка година умират над 4700 непълнолетни след злоупотреба с алкохолни напитки.

Превод от Нealth Day News

Адриана Йорданова

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker