Новини

Алкохолни напитки и горещото време

Алкохолът в стомаха и червата продължава да преминава в кръвта и пречи на преценките и координацията с часове

Не е препоръчителна употребата на алкохол в жегите.
В сезона на отпуските много млади хора свързват доброто прекарване на ваканцията с по- чести поводи за употреба на алкохолни напитки.

В сезона на отпуските много млади хора свързват доброто прекарване на ваканцията с по- чести поводи за употреба на алкохолни напитки. Но е необходимо да се имат предвид и някои от неблагоприятните ефекти на алкохола върху тялото, особено приет в твърде големи количества.

Опасност при много горещо време
В опасно горещото време трябва да знаем, че не всички напитки ни помагат да се преборим с жегата и обезводняването. Има такива, които вместо да ни освежат и охладят, увеличават чувството на жажда и повишават температурата на тялото.
Не е препоръчителна употребата на алкохол в жегите. Алкохолът води до допълнително разширяване на кръвоносните съдове, което ако се комбинира с другия вреден навик – тютюнопушенето, може да доведе до инсулт или до инфаркт.
Големите горещини са рискови момент за хората със сериозни сърдечно – съдови заболявания.  В горещото време човек губи повече течности и ако не ги възстанови адекватно, най – често възниква хипотония, т.нар. падане на кръвното налягане или предколапсни състояния. Затова употребата на алкохол от хора със сърдечно – съдови заболявания е напълно противопоказно.
И спирните и слабоалкохолните напитки водят до дехидратация, фалшиво усещане за охлаждане, повишаване на телесната температура, което се явява стресор за организма и може да доведе до сериозни здравословни проблеми.
Особено уязвими са възрастните хора, страдащите от хронични заболявания, подрастващите и бременните жени. Затова и се препоръчва консумацията на големи количества вода, напитки без кофеин, айрян и плодови сокове без добавена захар. Като е задължително да се увеличи количеството на приеманите течности.
Ефектите на алкохола
Липса на задръжки – първоначално алкохолът действа като стимулант и хората, които пият, може да се чувстват весели и развълнувани. Алкохолът, обаче, скоро намалява задръжките и затруднява преценката, което може да доведе до безразсъдни решения.


Опасност при шофиране – изключително важните способности за взимане на решения и умения, свързани с шофирането, са повлияни много преди да се появят физическите симптоми на интоксикацията.
Агресивни прояви – с консумацията на алкохол времето за реакция се увеличава и поведението става по – слабо контролирано и понякога може да бъде дори агресивно – това може да доведе до сбивания и други видове насилие.
Намалена координация – продължителното пиене води до заваляне на речта и загуба на равновесие. В по – големи количества алкохолът действа като депресант на централната нервна система и това води до сънливост и в някои случаи до загуба на съзнание.
Липса на спомени – твърде високото ниво на алкохол в организма може да предизвика бели петна – периоди на амнезия, в които човек не може да си спомни какво се е случило докато е бил под въздействие на алкохол. Интоксикираният човек може да ходи и да говори, но не си създава спомени за тези или други събития, които се случват по това време.
Отравяне– при много високи нива се появява опасността от животозастрашаващо отравяне, поради потискането на жизнените функции.
Продължително въздействие- алкохолът продължава да има ефект върху тялото дълго време след последното питие. Алкохолът в стомаха и червата продължава да преминава в кръвта и пречи на преценките и координацията с часове. Координацията нужна за шофиране се влошава много преди видимите значи за интоксикацията да се появят. Освен това седативният ефект на алкохола увеличава риска от заспиване зад волана или разсейване.
Кофеин и алкохол– кафето може да помогне със сънливостта, но не и да спре ефекта на алкохола върху взимането на решения и координацията. Тялото има нужда от време да разгради алкохола.

Общо
Алкохолът и горещото време
Заглавие
Алкохолът и горещото време
Описание
Алкохолът в стомаха и червата продължава да преминава в кръвта и пречи на преценките и координацията с часове.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker