Новини

Всичко за Meлдониум – забраненото лекарство

Лекарството подобрява настроението на потребителите и им дава възможност да станат по-активни

Мария Шарапова
Meлдониум, известен също като милдронат, е разработен в Латвийският институт по органичен синтез, за да помогне за предотвратяване на исхемия на сърцето.

Руската тенис звезда Мария Шарапова обяви, че се е провалила на теста за наркотици на Откритото първенство на Австралия, тъй като тя е дала положителна проба за „Meлдониум“, малко известно лекарство, което бе забранено на 1-ви януари.
Медикаментът се използва в Латвия и други страни от Източна Европа за лечение на сериозни сърдечни проблеми и подпомагане циркулацията на кислород, съобщи Би Би Си миналия месец, когато руският професионален колоездач Едуард Ворганов също дал положителна проба за същото лекарство.
Meлдониум, известен също като милдронат, е разработен в Латвийският институт по органичен синтез, за да помогне за предотвратяване на исхемия (стеснение или запушване на една или повече коронарни артерии с последваща миокардна исхемия, която протича със или без пристъпи на болка зад гръдната кост. Това е едно от най-честите сърдечни заболявания. То представлява увреждане на сърцето в резултат на недостатъчното снабдяване на сърцето с кислород.). Това е съдово заболяване, което може да доведе до смърт на тъканите, според Националната медицинска библиотека на САЩ. Медикаментът се използва и за лечение на нарушения на циркулацията в мозъка.
Лекарството подобрява настроението на потребителите и им дава възможност да станат по-активни, споделят специалистите от Националната библиотека по медицина. „Те стават по-активни, тяхните моторни дисфункции намаляват, и астенията, виенето на свят и гаденето са по-слабо изразени,“ казват учените. Шарапова споделя, че е взимала „Мелдониум“ в продължение на 10 години заради здравни проблеми.
Кой още е дал положителен резултат?
Една от най-добрите фигуристки в света също заявява, че е реагирала положително на теста. Танцьорката, Екатерина Боброва, е бивша европейска шампионка, която е била част от носителя на златен олимпийския медал руски отбор на Зимните олимпийски игри през 2014. Тя споделя пред руските медии, че положителната й проба била „голям шок.“
Освен забележителни руснаци, шведските медии съобщиха през февруари, че бившият световен шампион на 1500-метра бегачът Абеба Арегави също е реагирал положително на „Мелдониум“. Други два случая, свързват украински състезатели в зимния спорт биатлон.
Лекарството също се предлага и за продажба онлайн. Има признаци, че доста голям брой от спортистите са го използвали преди да го забранят.
През октомври, базираните в САЩ „Партньорството за чиста конкуренция“, анти-допинг група, казва, че „Мелдониум“ е открит в 182 от 8300 проби на урина от спортисти, като част от проучване, частично финансирано от ПЧК.
Световната анти-допингова агенция наблюдава ефектите и употребата на „Мелдониум“ преди да обяви през септември, че медикаментът ще бъде една от забранените субстанции от 1-ви януари 2016 г..
Световната анти-допингова агенция обявява решението си на своята интернет страница повече от три месеца преди забраната, а информацията е обявена и от Руската антидопинг агенция.
Шарапова обяви в медиите, че е получила имейл от САДА с линк с информация, че лекарството ще бъде забранено в навечерието на 2016 г., но към него момент не била прочела информацията.

Всичко за Meлдониум – забраненото лекарство
Лекарството подобрява настроението на потребителите и им дава възможност да станат по-активни.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker