Начало - Новини - Амарант – символ на безсмъртието

Амарант – символ на безсмъртието

Хлябът на ацтеките не съдържа глутен, разкрасява кожата и заздравява ноктите и косата

В тази зърнена култура са концентрирани много полезни вещества.

Познат е под името амарант. Символ е на безсмъртието в родината му – Централна Америка и Мексико.

Той е едновременно хранителен продукт и билка, близък родственик е щира, който у нас се смята за плевел. Познат е под името амарант. Символ е на безсмъртието в родината му – Централна Америка и Мексико. Амарантът е бил неизменна част от хранителния режим на древните местни култури, наричали го „златното зърно на Бога“, „пшеница на ацтеките“ и „хлябът на инките“.

Освен като храна жителите на Южна Америка го използвали и за религиозни обреди, но ис идването на испанците на континента растението било забрането и унищожено. Едва през 20 век амарантът отново е реабилитиран и широко разпространен в Северна и Южна Америка, Азия и Африка.
Растението е тъмно червено, почти лилаво, с големи цветове, открива се на лунна светлина. Наименованието му идва от старогръцки и означава „неувяхващо цвете“, вероятно защото е издръжливо и с висока хранителна стойност. Твърди се, че е лек срещу любовна мъка, но е доказан лек при физически рани, болка, душевни терзания и други притеснения на човека.
В тази зърнена култура са концентрирани много полезни вещества. Могат да се консумират не само семената, а и листата й. Дори коренът е богат на хранителни вещества и минерали и може да се яде. В 100 г амарант се съдържат около 370 kcal. Амарантът е подходящ за деца и възрастни, които имат непоносимост към глутена. Богат е на растителни белтъчини – в 100 г. има 14 г. белтъчини. Протеинът в семената е между 12,5% и 17,5%. Богат е на фосфор, магнезий, желязо, цинк, калий и калций. Пречиства храносмилателния тракт и подобрява перисталтиката, защото съдържа голямо количество фибри. В 100 г. от растението се откриват 9,5 г. фибри. Те раздвижват стомаха и подобряват дейността на червата. В „златното зърно на Бога“ се откриват витамини от групата B, както и витамин Е, който е мощен антиоксидант.
Семената на амаранта са богати на ненаситени мастни киселини. Растението е изключително полезено е за жените, особено за бременните, защото в 100 г. амарант има 50 мг. фолиева киселина. Както е известно, фолиевата киселина помага на клетките да се размножават, участва в образуването на плацентата и костния мозък на ембриона.
„Хлябът на ацтеките“ повишава енергията и издръжливостта. Има и способността да тонизира и да премахва умората. Богат е на витамини, които стимулират имунната система, пази от инфекции и болести. В растението се открива витамин Е, а той има антиоксидантно действие. Редовната консумация на амарант заздравява ноктите, косата и разкрасява кожата. Това се дължи на изобилието от минарали, които осигуряват перфектен минерален баланс. Косата става по-блестяща. Сърцето и сърдечно-съдовата система се повлияват изключително добре при приемане на амарант. Билката намалява лошия холестерол.
Овесените ядки в киселото мляко могат да бъдат заменени с амарант. Топла каша с масло и сирене с амарант. Някои добавят семената му в супи, каши, салати, основни ястия. Зърнената култура е подходяща за приготвяне на различни печива, включително и сладкиши. Дребните семенца се смилат и стават на прах. Амарантовото брашно е с лек орехов аромат. Популярни са пуканките от амарант. От тях се приготвя традиционният десерт Алегрия, което означава щастие – амарантови пуканки се заливат със захарен сироп и подправки по желание. Амарантовите семена могат да се консумират след накисване за денонощие във вода или след сваряване за 20-30 минути.

Амарант – символ на безсмъртието
Хлябът на ацтеките не съдържа глутен, разкрасява кожата и заздравява ноктите и косата.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе