МедицинатаНовини

Аменореята все по-чест проблем при младите момичета

Ранната менопауза поставя жените в рискова позиция за развитие на остеопороза и сърдечни проблеми

Кървенето от матката включва тежки и продължителни цикли (менорагия). Най-честата причина за това е появата на абнормно кървене при по-възрастни жени са миомите на матката, известни още като миоматни възли.
Кървенето от матката включва тежки и продължителни цикли (менорагия). Най-честата причина за това е появата на абнормно кървене при по-възрастни жени са миомите на матката, известни още като миоматни възли.

Понякога жените имат проблеми с менструалния си цикъл. Има няколко често срещани причини за това. Това разяснява д-р Светослав Манев в своите съвети как да поддържаме здравето си.
Кървенето от матката включва тежки и продължителни цикли (менорагия). Най-честата причина за това е появата на абнормно кървене при по-възрастни жени са миомите на матката, известни още като миоматни възли. Все по-често се среща продължително менструално кървене при млади момичета, който още нямат добре развита и оформена полова система. Цикълът, също така, може да е нередовен при наближаващ период на менопауза.
Друг проблем е аменореята, която се появява, тогава когато млади момичета на около 16 години все още нямат цикъл или когато жена, която до преди е имала редовна менструация, спира да осъществява такива поне за 3 месеца. Най-честата причина за аменорея, разбира се, е евентуална бременност. Но също така, аменореята може да бъде симптом на заболявания като синдромът на поликистозните яйчници, преждевременна яйчникова недостатъчност или проблеми с щитовидната жлеза. Състоянието може също да е знак за по-рядкото, но опасно заболяване като Триадата на атлета –промени в храненето, аменорея, остеопороза. Спортисти и жени, които се занимават със спорт, свързан с тежки физически усилия са в риск да развият това заболяване.
Дисменореята пък се свързва най-вече със силна болка по време на цикъла. Естественото производство на хормона простагландин, може да доведе до силни спазми на лигавицата на матката. Проблемът се открива главно при момичета и млади жени. Болезнената менструация може да е симптом на състояния като ендометриоза и миоматозна матка при жени в двадесетте, тридесетте, четиридесетте.
Преждевременна яйчникова (овариална) недостатъчност настъпва тогава, когато яйчниците на една жена спрат да работят нормално преди тя да е навършила 40 години. Това заболяване е като ранната менопауза. Жени в това състояния все още могат да имат менструация. Но решат ли да правят опити за забременяване, тук вече се появява техният проблем. Те са по-предразположени от развиване на ранна остеопороза, хипофункция на Щитовидната жлеза или автоимунната Адисонова болест. За съжаление не е открито такова лечение, което да върне овариалната функция при тези жени. Но те могат да се поддържат с хормонално лечение, за да предотвратят най-вече развитието на остеопороза. Все още не е изяснена коя е причината за развитие на заболяването, но е установена известна наследственост в семействата. Болестта се проявява и при жени, носещи мутантен ген, които причинява Синдрома на чупливата X хромозома.

Ранната менопауза настъпва, тогава когато менструалните цикли на жените се прекъснат напълно преди те да са навършили 40 годишна възраст.
Ранната менопауза настъпва, тогава когато менструалните цикли на жените се прекъснат напълно преди те да са навършили 40 годишна възраст.

Ранната менопауза настъпва, тогава когато менструалните цикли на жените се прекъснат напълно преди те да са навършили 40 годишна възраст. Това може да настъпи естествено, но може да е резултат и от някаква медикаментозна терапия или операция, преживяна през годините. Преждевременната менопауза поставя жената в много рискова позиция за развитие на сърдечни проблеми и остеопороза. Но разбира се и тук има опции за предпазване и забавяне развитието най-вече на остеопорозата.
Като извод д-р Светослав Манев оформя няколко показателя, по които всяка жена може да се ориентира, в случай че има някакви проблеми с половите жлези и е необходимо посещение при гинеколог. Ако вече сте навършили 16, а менструалният ви цикъл все още не започнал, менструацията ви внезапно спре, кървенето продължава повече от нормалното, кървенето е по-обилно от обикновено, периодите ви започват да стават нередовни, кървенето се появява по-често, изведнъж се чувствате болни след като сте използвали тампон, имате симптоми на висока температура, главоболие, повръщане, чувство на слабост или дори обрив. Ако имате кървене между циклите-повече от няколко капки, имате силна болка по време на менструация, имате тежки емоционални и психични нарушения няколко дни преди настъпване на менструалното кървене.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker