Начало - Новини - Американец създаде изкуствен облак в градината си

Американец създаде изкуствен облак в градината си

Американец създаде изкуствен облак в градината си

Американец създаде изкуствен облак в градината си

Кой казва, че хората не могат да променят климата – например чрез изкуствен облак?

Или поне микроклимата? Дъжд по поръчка. Възможно е, поне в градината на американеца Матю Мазота. Изобретател и творец. Той обича да прекрачва границата между технологиите и изкуството, да търси полезни решения, от които се раждат красиви възможности. За него в предаването на БНТ „Зелена светлина“ разказват Биляна Бонева и Милен Атанасов.
Последният проект на американеца е Къща-облак, от която вали дъжд. В използването на дъждовна вода за напояване няма нищо ново, но Мазота успява да реализира идеята по един практичен и впечатляващ начин. И да покаже на скептиците, че всичко може да се рециклира и да се използва повторно.
За строежа на дървената къщичка той е използвал греди от изоставена ферма. Резултатът прилича на обикновена градинска постройка, но всъщност представлява огромен колектор за дъждовна вода. В покрива са вградени водосточни тръби, които уляват капките и ги отвеждат до вкопан в земята резервоар.

Дъждът в градината на Матю Мазота със сигурност е приятен. За предизвикването на валежа не се изискват технически умения, нито специални способности. Творецът е решил да превърне дъжда в приятно изживяване, възможност за отдих и наслада от красотата на природата.
За да завали, е необходимо само някой да седне на люлеещия се стол в дървената постройка. Тогава сензорите се задействат и от изкуствения облак върху покрива започват да падат капки дъжд. Те поливат саксиите, подредени край прозорците и напояват градината около къщата.
Но хората и техните решения не могат да изместят природата, категоричен е Матю Мазота. Неговият изкуствен облак е решение, което само по себе си е зависимо от дъждовете. При продължителна суша колекторът ще пресъхне. Сериозният, но и леко шеговит извод от инсталацията се крие в съвета на изобретателя. Неговото послание е: „Поръчвайте дъжд, но умерено!“.

Източник: https://www.bnt.bg/bg/a/izkustven-oblak-v-gradinata

Американец създаде изкуствен облак в градината си
Кой казва, че хората не могат да променят климата - например чрез изкуствен облак?
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе